En läskigt kuslig vinnarbok

En klockren vinnare blev det i Barnens romanpris 2013. Glasbarnen av Kristina Ohlsson fick högsta poäng av alla fem jurymedlemmarna. Barnen i juryn ringde själva upp vinnaren.

– Åh Gud, vad glad jag blir. Helt fantastiskt! Säger Kristina Ohlsson när hon får höra att hennes bok har vunnit.

Kristina Ohlsson foto av Peter Knutsson
"Glasbarnen är en läskigt kuslig spökhistoria för alla som älskar att bli skrämda. Språket har fina detaljer och är nästan lite vuxet. En spännande alla-bok för barn och vuxna från 9 år och uppåt. Rekommenderas ej för kvällsläsning."

Så lyder juryns motivering för vinnaren i Barnens romanpris 2013.

En engagerad jury

Fem böcker var nominerade till Barnens romanpris 2013. Juryns medlemmar, fem 12-åringar från Gävle, läste alla böckerna på sommarlovet. Under några höstveckor har de sedan diskuterat varje bok ingående. Deras samtal sändes i radio och du kan fortfarande lyssna på dem via webben.

I det sjätte och sista programmet var det dags att rösta. Det visade sig att juryn var helt enig, alla barnen gav högsta poäng till Glasbarnen av Kristina Ohlsson. När de skulle ringa upp vinnaren var det pirrig stämning i studion. Skönt att äntligen få säga vem vinnaren är, som en av jurymedlemmarna sa.

Prispengar till skolor

Glasbarnen är Kristina Ohlssons första bok för barn. Just därför var det extra roligt att vinna och förstås för att det var barn som hade läst och valt hennes bok, tycker författaren. När barnen frågade vad hon ska göra med prispengarna, 50 000 kronor, berättade Kristina Ohlsson att en del kommer att gå till ett projekt som finansierar skolor i Afghanistan.

Silverpojken av Kristina Ohlsson
– Underbart, utropade barnen i juryn.

Till deras stora förtjusning avslöjade hon också att det kommer en uppföljare till Glasbarnen, Silverpojken ska den heta. Den kommer ut i januari 2014.

Fjärde omgången

Barnens romanpris delades ut för fjärde året i rad. Årets omgång riktade sig till barn som är ungefär 9-12 år. De övriga fyra böcker som tävlade var Jag är en pojke med tur, av Monica Zak, Den första flickan skogen möter av Moa Eriksson Sandberg, Yummy av Eva Susso och Eddie 12 och hon som heter Elsa/Elsa 12 och han som heter Eddie av Thomas Halling.

Läs mer om Barnens romanpris och lyssna på juryns samtal på programmets webbplats. (Länken öppnas i ett nytt fönster.)

Text: Åsa Zetterström, Minabibliotek.se
Foto av Kristina Ohlsson: Peter Knutsson/Lilla Piratförlaget

 1. Glasbarnen

  Av: Ohlsson, Kristina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok
 1. Glasbarnen

  Av: Ohlsson, Kristina Tipsat av: Annika Edlund

  Billie och hennes mamma flyttar till ett gammalt, läskigt hus. Knackningar på fönstren och gungande taklampor, vad är det fråga om. Läs en magisk spökhistoria som ger gåshud och rysningar.