En klump i magen

I sitt självbiografiska seriealbum skildrar Malin Granroth en oplanerad graviditet och allt det sätter i gång i henne.

”Hur kunde jag bli gravid? Så jävla dumt!”

Malin hade bestämt sig för att aldrig skaffa barn, men så råkar hon bli gravid och tillsammans med sin sambo bestämmer hon sig för att behålla barnet. I de här seriealbumet får vi följa Malin från graviditetstest till förlossning, genom ångest över att berätta för arbetsgivaren, hennes vardagsproblem som gravid och oron för kaoset som finns inom förlossningsvården.

Fördomar och jämställdhet

För det finns stora problem inom förlossningsvården i Sverige. Platsbrist, BB-nedläggningar och brist på personal är vanligt förekommande och ”En klump i magen” pekar väldigt tydligt på de strukturer som ligger bakom. Att förbereda sig inför en förlossning kan vara jobbigt nog, och att kanske mötas av plats- eller personalbrist när det väl är dags måste kännas väldigt otryggt och skrämmande.

Illustratören och serietecknaren Malin Granroth berättar med stor värme och humor om hur det kan vara som ung vuxen att genomgå omtumlande förändringar. Till exempel tvingas vår huvudperson Malin att hantera fördomar kring oplanerade graviditeter, ständigt känna sig pressad att svara på frågor som egentligen ingen har med att göra och hon funderar mycket kring jämställdhet i föräldraskap.

Vare sig om du funderar på att bli gravid, har en partner som väntar barn, själv är gravid eller kanske inte har en tanke i världen på att bilda familj så tror jag att En klump i magen är en bra läsupplevelse som kommer att väcka tankar och känslor.

Fler tips

 1. Mats kamp

  Av: Jonsson, Mats Tipsat av: Anna Sahlén

  Engagerande serieroman som öppenhjärtigt skildrar fortsättningen på tecknaren Mats Jonssons liv.

 2. Alltid hejdå

  Av: Thörn, Alma Tipsat av: Anna Sahlén

  Bra serieberättelse som berör. Ur barnets perspektiv skildras tillvaron med två föräldrar som inte lever tillsammans.

 1. BB-krisen

  Undertitel: sveket vid livets början
  Av: Bjurwald, Lisa
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Sjukvårdsadministration och organisation
  Finns som: Bok