En introduktion till skräcklitteratur

Människans fascination för hemskheter går långt tillbaka i tiden. Vi har en dragning till det oförklarliga, mörka och skrämmande - även i litteraturen.

I skräcklitteratur skildras världen ungefär som den ser ut, men mitt i allt det vardagliga dyker det upp främmande, oförklarliga inslag som i sitt brott mot det vanliga framstår som väldigt skrämmande.
 
Litteratur inom skräckgenren handlar ofta om människor som utsätts för rädslor som grundar sig i mer eller mindre onaturliga företeelser.
 

Varför gillar vi skräck?

I takt med att samhället förändras ändras också våra rädslor och därmed de teman som framträder i skräckfiktionen. Däremot tycks driften att vilja bli skrämda vara konstant. Men vad är det då som får oss att ligga i mörkret om kvällarna och läsa om rysligheter och hemskheter, den ena värre än den andra?
 
Kanske vill vi uppleva rädsla och obehag till den grad att vi för en stund glömmer oss sjäva och vår vardag? Att läsa skräcklitteratur elller att titta på skräckfilm är en möjlighet att få uppleva starka känslor och få erfarenheter utan att behöva utsätta oss för fara. Ofta är det när vi är som tryggast vi som mest vill ta del av skräckfiktionen.
 
Genom historien har gladiatorspel, offentliga avrättningar varit folkliga nöjen. Att hemskheter fascinerar många människor är odiskutabelt.
 

Skräcklitteraturens föregångare

Skräcklitteratur räknas till kategorin fantastisk litteratur där också Fantasy och Science Fiction hör hemma. Ofta rör sig böcker inom dessa genrer över gränserna och kan ha inslag av varandras karaktäristik.
 
Skräcklitteraturen härstammar från den gotiska romanen, en litterär genre vars födelse brukar tillskrivas The castle of Otranto av Horace Walpole som kom 1764. The mysteries of Udolpho av Ann Radcliffe och The Monk av Mathew Lewis var också verk som kom att prägla genren.
 
Gotisk arkitektur med rött filter
I den gotiska romanen är världen en mörk plats, där människan är utelämnad åt sitt öde. Världen präglas av undergång och förfall. Slott, labyrinter, övernaturligheter, våld, incest och död är ofta förekommande inslag.
 

Gotik blir romantik

Romantiken växte fram inom den kulturella världen i Europa på 1800-talet, så även inom litteraturen. Romantiken var en reaktion på Upplysningen. Förnuftet fick stå tillbaka för känslorna och litterära teman blev fantasier, exotism, naturupplevelser, mystik och skräck förstås.
 
I många litterära verk går gotik och romantik in i varandra.
 

Frankenstein och vampyren

Mary Shelley och hennes make poeten Percy Bysshe Shelley gjorde en resa till Schweiz 1816. Där befann sig även en annan brittiska poet, Lord Byron. Under denna vistelse föddes både ett av skräcklitteraturens centrala verk, Frankenstein, och vampyren som karaktär.
 
Mary Shelleys Frankenstein gavs ut 1818. I romanen är monstret en produkt av naturvetenskapen. Vetenskapsmannen Victor Frankenstein skapar sitt monster men lämnar det sedan åt sitt öde. Men monstret kommer tillbaka.
 
Lord Byrons läkare John Polidori skrev efter vistelsen i Schweiz novellen "The vampyre". Den handlar om lord Ruthven, en blek adelsman och vampyr som är en nidbild av Byron. Denna skildring har präglat böckernas, filmernas och tv-seriernas vampyrkaraktär ända till våra dagar.
 

Poe - poeten som skrev skräck

Många skräckförfattare från förr har fallit i glömska i det allmänna medvetandet. En av dem som vi fortfarande minns är Edgar Allan Poe. Poe såg sig som poet i första hand men det är framförallt hans skräckhistorier som lever kvar.
 
händer mot glasruta
Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet hade skräcklitteraturen lite av en guldålder då även många ansedda författare skrev skräcknoveller exempelvis Rudyard Kipling, Guy de Maupassant och Henry James.
 
Två kända verk från den tidsperioden är Bram Stokers Dracula och Robert Louis Stevensons Dr Jekyll och Mr Hyde.
 
Under den här perioden verkade också skräckförfattare som Joseph Sheridan le Fanu, Ambrose Bierce, Robert William Chambers, Algernon Blackwood och den mytomspunne H.P. Lovecraft.
 

Skräckfilm

När filmen utvecklades i början på 1900-talet dök skräcktemat snart upp även där. Nosferatu från 1922 är en av de tidiga skräckfilmerna. Och under de följande decennierna kom det många monsterfilmer där Dracula, Frankensteins monster, mumier och så småningom utomjordingar skrämde biopubliken.
 
På 1960-talet blev skräckfilmerna och böckerna mer psykologiska till sin natur. Alfred Hitchcocks filmer blev stilbildande. 1968 kom filmen  Rosemary's baby, som är baserad på Ira Levins bok med samma namn. Religiös mystik blir också ett tema i skräckskildringar.
 
I filmens värld blir våldet mer explicit i zombiefilmer och så kallade slasher-filmer, där handlingen alltid är en galen mördare som löper amok bland ungdomar exempelvis i Fredag den 13:e och Terror på Elm Street
 

Stephen King, mannen från Maine

Steohen King
Ingen modern författare är väl så intimt förknippad med skräckgrenren som Stephen King. Han har hamnat på bästsäljarlistor decennium efter decennium och gett upphov till en mängd kända filmer. I slutet på 1970-talet publicerades hans roman Carrie som satte igång karusellen för ett av vår tids mest välkända författaskap.
 
Böcker och filmer som Det, Pestens tid, Varsel/The Shining, Jurtjyrkogården och Lida är klassiker i sin genre.
 
Stephen Kings böcker handlar ofta om barn och tonåringar och deras relation med föräldrar och omgivning. Ofta finns det inslag av övernaturliga förmågor som till exempel telepati och telekinesi. På senare år har Stephen King också skrivit en del fantasy-romaner.
 

Anne Rice och den efterföljande vampyrvågen

Vampyren är en skräckgenrens vanligaste figurer och greve Dracula är en av bok- och filmvärldens mest berömda karaktär. Men vampyren har inte alltid framställts tilldragande och fascinerande mystisk. 
 
Författaren Anne Rice har bidragit till att göra vampyren till en sofistikerad och glamorös karaktär. Många av de böcker och de produktioner inom film och TV som dykt upp på senare år har spunnit vidare på den trenden, exempelvis Buffy och vampyrerna, Twilight och True blood.
 

Skräck har blivit rumsrent

Vår svenske skräckförfattare John Ajvide Lindqvist har placerat den för evigt 12-årige vampyren i sin debutroman Låt den rätte komma in i Stockholmsförorten Blackeberg. John Ajvide Lindqvist har även kommit ut med två ytterligare romaner och en novellsamling. Hans författarskap har blivit prisbelönt och uppmärksammat.
 
Tidvis har skräckgenren varit illa ansedd men på senare tid har den varit välkommen in i finrummen igen.
 

Om du vill läsa mer

Det finns flera böcker skrivna om skräckfiktion, till exempel Mörkrets mästare av Rickard Berghorn och Annika Johansson, Skräck som fiktion och underhållning av Yvonne Leffler och Dödsdansen av Stephen King.

Foto: Photos.com, pressbild från Stephenking.com

Låna böckerna

  1. Låt den rätte komma in

    Av: Ajvide Lindqvist, John
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2015
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  2. Mörkrets mästare

    Undertitel: skräcklitteraturen genom tiderna
    Av: Berghorn, Rickard
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2006
    Klassifikation: Litteraturvetenskap
    Finns som: Bok
  3. Dödsdansen

    Av: King, Stephen
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1991
    Klassifikation: Litteraturvetenskap
    Finns som: Bok
  4. Varsel

    Av: King, Stephen
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1980
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
    Finns som: Bok
  5. Carmilla

    Av: Le Fanu, Joseph Sheridan
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2015
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
    Finns som: Bok
  6. Skräckens labyrinter

    Undertitel: noveller
    Av: Lovecraft, H. P
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1993
    Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  7. Udolphos mysterier

    Undertitel: en romantisk berättelse, interfolierad med några poetiska stycken
    Av: Radcliffe, Ann Ward
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2007
    Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  8. En vampyrs bekännelse

    Av: Rice, Anne
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1990
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
    Finns som: Bok
  9. Dracula

    Av: Stoker, Bram
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2008
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
    Finns som: Bok
  1. Låt den rätte komma in

    Av: Ajvide Lindqvist, John Tipsat av: Robert Rösth

    Har du tänkt på att den där udda personen som bor i portuppgången bredvid kanske är en vampyr?

  2. Carmilla

    Av: Le Fanu, Joseph Sheridan Tipsat av: Daniel Gunnestam

    "Carmilla" är en berättelse om en flickas nära relation till en kvinnlig vampyr.

Våra texter

  1. Skräck och rysare i tecknade serier

    Artikel Skrivet av: Terje Nordin

    Zombier, alternativa världar och uråldriga varelser är några av ingredienserna i vår lista på skräck- och rysarserier.

  2. Skräckfavoriter av kvinnor

    Artikel Skrivet av: Tommy Bildström

    I februari uppmärksammas kvinnliga skräckskapare över världen. Tommy Bildström, bibliotekarie i Nordmaling har satt ihop en lista med några bokfavoriter.

  3. Låt den rätte komma in

    Tips Av: Ajvide Lindqvist, John Tipsat av: Robert Rösth

    Har du tänkt på att den där udda personen som bor i portuppgången bredvid kanske är en vampyr?

  4. Carmilla

    Tips Av: Le Fanu, Joseph Sheridan Tipsat av: Daniel Gunnestam

    "Carmilla" är en berättelse om en flickas nära relation till en kvinnlig vampyr.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 26 oktober 2009