En handfull regn

När jag läser första sidan i romanen med den poetiska titeln så känner jag genast igen mig. Så här var det eller så här kändes det en dag för snart 40 år sedan.

I en telefonkiosk på en gata i Borås fick jag av min flickvän veta att en av mina bästa vänner hade dött. I ett epileptiskt anfall hade han fallit i en stentrappa och gång på gång dunkat huvudet i graniten. Ingen ingrep förrän det var för sent.
 
Livet gick vidare berövat en genial ung människa. Så sanslöst orättvist och meningslöst. Ytterligare ett namn att foga till raden av unga döda och en stjärna till på himlavalvet.
 
I En handfull regn berättar Niklas Rådström om sin vän Bengt och om en vänskap som sträcker sig från barndom till vuxenliv. Till den dag telefonen ringer och budet kommer att vännen valt bort livet.
 
Hur allting började
I skuggan av vännens självvalda och alltförtidiga död berättar författaren hur allting började.
 
Hur han efter att ha flyttat från Östermalm till söder får nya kamrater och nya kvarter att göra till sina. Han och hans kompisar blir till spejare och spioner i en värld där verklighet och fantasi flyter ihop och gör vardagen oförutsägbar och fantastisk. Vitabergsparken ter sig som en outforskad världsdel där allt kan hända och de första porrtidningarna dyker upp som "depescher från en annan planet".
 
Man uppfinner rännstensbollen, en potentiell olympisk gren och gör roliga timmen till sin egen arena med absurda tokerier och infall. Klasstidningen Happening får två entusiastiska skribenter och Moderna museet blir en viktig inspirationskälla för kommande kreativa stordåd.
 
Oskuldsfulla och erfarna
Tinguely, Ultvedt och Calder är konstnärer som sporrar vännerna till egna rörliga konstverk och Niki Saint Phalles numera kultmässiga skulptur Hon blir en ren uppenbarelse; "Ett konstverk som gick att träda in och ut ur, bebo och överge. Att vara där, att vara närvarande, att gå in och ut ur tillvaron som att vandra genom ljusa valv och mörka, att vara huvudvittne i sitt eget liv".
 
Oskuldsfulla och erfarna, ständigt växande, så beskriver Niklas Rådström sig och sin vän. Ena stunden spelar man flipperspel och krigar med kokosbollar och i nästa går man till Narrenteatern och ser det allra senaste.
 
Personlig och allmängiltig bok
Åren går, vägarna skiljs men brevväxlandet fortsätter. "Man borde vara lycklig, om inte annat för att föregå med gott exempel", säger Bengt vid det som ska bli deras sista samtal.
 
Niklas Rådström har skrivit en djupt personlig och allmängiltig bok. Besatt av livet trotsar han döden och tystnaden genom att skriva om det som vi alla förr eller senare drabbas av; sorg och saknad.
 
Men det är trots allt inte berättelsens mörka sidor som blir det som jag starkast minns när jag väl lagt boken ifrån mig. Det är i stället den obändiga livsaptit och skaparglädje som texten förmedlar. Livets starka smak överträffar aska och förgängelse!

Gentlemen

Av: Östergren, Klas Tipsat av: Olle Öhman

En modern Röda rummet, skriven 100 år efter Strindbergs, om ett brödrapar i stormens öga och en författares väg mot genombrottet.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Hans Millgård den 4 mars 2008