En haj på Sagofesten

Årets Sagofest på Västerbottens museum kretsade kring bilderboken En stackars liten haj. Som vanligt fanns det många roliga aktiviteter att välja på, både inomhus och utomhus.

Barnens egen uställning, en haj
Skulptur av en haj på barnens egen utställning. Foto: Anna Östman
En vacker vårdag i slutet av maj, med sol och ljumma vindar, var det dags för årets Sagofest på Västerbottens museum i Umeå. Förskolans femåringar avslutade då sitt arbete med bilderboken En stackars liten haj.

Som vanligt fanns det massor med roliga aktiviteter både utomhus och inomhus för alla stora och små fest-besökare.

Barn och vuxna gjorde egna hajar, fyllde rymden med varelser och lekte skuggspelsteater. Årets bilderbok lästes på svenska, arabiska och teckenspråk. Dessutom fick besökarna chans att träffa författaren Mårten Sandén och illustratören Per Gustavsson, som tillsammans har gjort En stackars liten haj.

Femåringarnas utställning

Inne i muséet kunde den som ville göra rymdpyssel tillsammans med personal från biblioteken som har varit med i projektet. Där bjöds också in till vernissage för utställningen med barnens egna alster. Alla projektets femårsgrupper har arbetat skapande på olika vis med inspiration från årets temabok.

Utomhus på museiområdet fanns många olika aktiviteter att välja bland, som att göra vattenexperiment vid dammen eller forma sin egen haj i plast. Den som vågade kunde också få träffa en haj som simmat vilse och nu traskade runt på museiområdet. Såg den inte lite hungrig ut?

Allsång med Bom sicka bom

I Helena Elisabet kyrka var det allsång tillsammans med bibliotekens musikgrupp Bom sickabom. Sånger med haj-tema såklart. Några av sångerna har skrivits speciellt för det här tillfället. Den som ville kunde gå till Bokbussen och få med sig en CD-skiva med de sångerna.

Bild av bandet: Tobias, Jesper, Cecilia och Johan
Bandet Bom sickabom. Foto: Anna Östman.
Efter några intensiva timmar på Sagofesten var det dags för barnen att fara tillbaka till sina förskolor. Trötta men nöjda och uppfyllda av nya erfarenheter och glada möten med andra barn som de delat sina upplevelser med.

Du hittar fler bilder från Sagofesten 2016 längre ner på den här sidan.

 1. En stackars liten haj

  Av: Sandén, Mårten
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok

Sånger för en stackars liten haj

Skrivet av: Jesper Salander

Lyssna på haj-sånger, inspirerade av Mårten Sandén och Per Gustavssons bok om En stackars liten haj. Årets Give me five-bok i Umeå läsåret 2015-2016.

Vattenexperiment på Umevatoriet

Skrivet av: Maria Nordenback

Visste du att 80 procent av jordens yta består av vatten? Eller att is smälter snabbare i sötvatten än i saltvatten? Det och mycket annat fick femåringar i Umeå lära sig på Umevatoriet våren 2016.

På upptäcksfärd med En stackars liten haj

Skrivet av: Maria Nordenback

I år läser Umeås 5-åringar bilderboken En stackars liten haj. Utifrån bokens olika teman fördjupar sig barnen i skapande verksamhet, drama, musik, berättande, lek och rörelse. Och lär sig om hajar.