En gåtfull vänskap

Den japanska författaren Yoko Ogawa berättar en enkel och vacker historia om vänskap, som lär oss att se tillvaron på ett nytt sätt.

En kvinna försörjer sig och sin tioårige son med att arbeta som hushållerska. Livet är enkelt och ganska enformigt. Men så en dag så får hon ett nytt uppdrag – hon ska börja arbeta hemma hos en gammal man som har ett speciellt handikapp.

Finner ett språk

Han har varit med om en olycka för många år sen, då han blev hjärnskadad. Sen dess kan han bara minnas vad som har hänt fram till 1973 och de senaste 80 minuterna. Han tappar alltså minnet flera gånger om dagen och får börja om på noll.

Den gamle har haft många hushållerskor som givit upp under årens lopp, men så småningom visar det sig att han och berätterskan i boken kommer riktigt bra överens. De blir faktiskt vänner, trots att han hela tiden glömmer bort vem hon är.

Det som gör att de blir vänner är dels hushållerskans son som mannen ger smeknamnet Roten, och att de finner ett gemensamt språk i matematiken. Mannen som tappat minnet är nämligen matematikprofessor, och hans sätt att lyckas få ordning i sitt ganska förvirrade liv är hålla fast vid talserier och matematiska formler.

Behaglig kontrast till vår samtid

Hushållerskan och hennes son tar sig tid till att lyssna på vad han säger, och till slut kan de förstå hur han ser på världen. Den som är uppmärksam kan upptäcka hur mycket siffror och matematik finns med i vår tillvaro, från det allra minsta till det begrepp som är så stora att vi knappt kan greppa dem.

Det är inte alls nödvändigt att vara intresserad av matematik för att tycka om den här boken, även om siffrorna spelar en stor roll. Yoko Ogawa har skrivit en vacker, koncentrerad och milt humoristisk berättelse som blir till skön hjärngymnastik.

Att titta in i professorns, hushållerskan och Rotens värld är en behaglig kontrast till vår samtid där vi hela tiden bombarderas med budskap och information av alla de slag. I En gåtfull vänskap handlar det istället om att verkligen vara här och nu, koncentrera sig på det man har framför sig och kunna se det magiska i vardagen.

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 1 juni 2011