En dos stryknin

En spännande genomgång av dödliga gifter och giftmord i litteraturen.

Vad var det egentligen i Sokrates giftbägare? Och är det möjligt att förgifta en person genom att hälla gift i hens öra, som i Hamlet?

Olle Mattson, som till vardags är professor i kemi, har gjort en omfattande kartläggning av förekomsten av gifter i böcker genom tiderna. Det är en intressant och spännande vandring genom litteratur- och kulturhistorien med en naturvetenskaplig ingång.

Humaniora och naturvetenskap

Framför allt är det deckare som får utrymme, men också annan skönlitteratur, kanske även någon författare som varit inblandad i förgiftningstillbud. Det är generöst med bilder, bokomslag och utdrag ur litteratur, som lockar till merläsning.

Olle Mattson går igenom alla möjliga slags gifter, deras ursprung, verkan och varför de är farliga för människor. Det blir ett dynamiskt möte mellan humaniora och naturvetenskap. Bitvis är boken teoretisk men den är skriven så att det ska vara möjligt att hoppa över dessa stycken utan att förlora sammanhang. 

Våra texter

  1. En dos stryknin

    Tips Av: Christie, Agatha Tipsat av: Anna Sahlén

    Den gamla frun på herrgården Styles blir förgiftad och många i hennes närhet verkar ha haft motiv att mörda henne.

  2. Fängslande gifter

    Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

    Stryknin har verkat inspirerande i både skönlitteraturen och i naturvetenskapen, skriver kemiprofessorn och författaren Olle Matsson. Han har kartlagt alla möjliga och omöjliga gifter och giftmord i litteraturen.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 23 november 2013