En del av mitt hjärta lämnar jag kvar

Berättelser från ett land i spillror. Afghanistan har kallats "landet som alla känner till men ingen vet något om".

Ett land plågat och sönderslitet av utländsk militärmakt och inre stridigheter och där halva befolkningen - kvinnorna - betraktas som ägodelar och bytesvaror. Ett land som i alla statistiska sammanhang hamnar i den absoluta botten när man ser på levnadsvillkor, utbildning och annat som beskriver ett lands utvecklingsnivå.

Endast inom två områden placerar sig Afghanistan i världstopp - därifrån kommer 92 procent av världens heroin och 96 procent av världens lögner.

Utrikestjänst

Till detta land kommer den unga svenska diplomaten Diana Janse för en två år lång tjänstgöring som svenska UD:s representant. Hon berättar om kampen att få vardagen att fungera, el och vatten är lyxartiklar, hon fryser i sitt utkylda hus, städerskan stjäl, att resa i landet är ytterst riskabelt.

Som diplomat träffar hon mäktiga krigsherrar som byggt sin maktposition på narkotikahandel, män som behandlar henne nedlåtande om de ens bryr sig om att tala till henne.

Boken är skriven med ett personligt tilltal och känns väldigt öppen och ärlig. Både privata och yrkesmässiga nederlag och segrar finns med. Rädsla och uppgivenhet samsas med en målmedveten strävan att kunna göra en insats som betyder något för detta plågade land och folk.

Mycket läsvärt och tänkvärt om den pågående katastrofen i Afghanistan!

I väntan på talibanerna

Av: Huor, Jesper Tipsat av: Anna Sahlén

En reportagebok om Afghanistan som ger en överskådlig bild av landet bakom rubrikerna.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Mats Enarsson den 7 november 2010