En bokskatt för barn och vuxna

Biblioteket är en skattkammare med böcker på alla möjliga språk. Maude Westerlund tipsar om bilderböcker på två språk - samtidigt.

Om jag någonsin har turen att få tre önskningar uppfyllda, då vet jag vad en av önskningarna är. Jag vill bli ett språkgeni och kunna läsa böcker från jordens alla hörn.

The white cat and the wicked wolf av Edward Korel
En liten tröst är att det finns en hel del böcker översatta till engelska och det språket får många lära sig i skolan. Dessutom har vi böcker där berättelsen är skriven på två språk, exempelvis sorani och engelska. Kan vi inte det ena språket kanske vi kan det andra.

Sorani och engelska

Edward Korel har återberättat flera fina sagor tillsammans med den prisade konstnären och illustratören Kagan Güner. Hans bilder är riktiga konstupplevelser!

The selfish sparrow och The white cat and the wicked wolf är två exempel, skrivna på sorani och engelska. Berättelserna kommer ursprungligen från två sagoberättare, Mam och Aferyn, som kommer från södra Kurdistan (Irak).

Edward Korel har också gjort det möjligt för oss som kan något av de två språken, att få ta del av den spännande skapelseberättelsen The Rainstone. Den berättar hur det gick till då kurderna fick sitt land.

Somaliska och engelska

The kicking bird av Edward Korel
För den som kan antingen somaliska eller engelska kan jag tipsa om två böcker. The kicking bird är också den återberättad av Edward Korel. Det är en folksaga om en liten Tipasi-fågel.

Fågeln blir utsatt för mycket förakt och hån bara för att den är annorlunda. Alla olyckor som drabbar människorna i området, det skyller de på fågeln. Det är så orättvist! Fast när en grym krokodil flyttar dit och sprider skräck får Tipasi-fågeln möjlighet att visa vad den går för. Berättelsen har ett vackert språk och borde passa jättebra att läsa högt.

Wiil Waal har återberättats av Kathleen Moriarty. Sagan handlar om en sultan som vill att hans manliga undersåtar skall lösa en viktig gåta. Det gäller att lista ut vilken del av ett får som symboliserar det som antingen kan dela eller förena ett folk. Det kloka och kluriga svaret kommer förstås från ett helt oväntat håll.

En japansk berättelse på engelska

En gripande bok som ni inte får missa är Yukio Tsuchiyas berättelse Faithful elephants. Boken är skriven på engelska och handlar om Japan under andra världskriget och om den rädsla som fanns när bomberna föll över Tokyo.

Människor oroade sig för vad som skulle hända om stadens zoo träffades och de vilda djuren rymde därifrån. I den här sorgliga berättelsen får vi veta hur det gick med de tre elefanterna John, Tonky och Wanly när armén hade beslutat att alla djuren måste avlivas.

Att läsa bilder

Om vi inte förstår orden i en bilderbok, kan vi kanske läsa bilderna som i Kashkul al-rassam, av Al-Labbad. Boken berättar om hur den kände egyptiske konstnären upptäckte konsten under sin barndom. I den intressanta bloggen Den hemliga trädgården går det läsa mer om Al-Labbad.

Text: Maude Westerlund, Umeå stadsbibliotek

Läs mer om utländsk litteratur på Umeåregionens bibliotek.

 1. Cholakayaki bo wafa

  Undertitel: The selfish sparrow / retold in English by Edward Korel ; illustrated by Kagan Guner ; original story by Mam and Aferyn ; edited by Roger Hancock. Pishaspi-w gurgi bad / nusinawa-y ba-zimani inglizi: Edward Korel ; nigar keshani: Kagan Giyunar ; chiroki: Mam-u Afarin ; darhenani hunari: Rojer Hankok = The white cat and the wicked wolf / retold in English by Edward Korel ; illustrated by Kagan Guner ; original story by Mam and Aferyn ; edited by Roger Hancock
  Av: Korel, Edward
  Språk:
  Kurdiska Engelska
  Publiceringsår: 1993
  Klassifikation: Iransk litteratur

  Finns som: Bok
 2. The rainstone

  Undertitel: Bard-i baran
  Av: Korel, Edward
  Språk:
  Kurdiska Engelska
  Publiceringsår: 1993
  Klassifikation: Iransk litteratur

  Finns som: Bok
 3. The kicking bird

  Undertitel: an old, old tale
  Av: Korel, Edward
  Språk:
  Somali Engelska
  Publiceringsår: 1996
  Klassifikation: Litteratur på hamitiska språk och tchadspråk

  Finns som: Bok
 4. Wiil Waal

  Undertitel: a Somali folktale
  Av: Moriarty, Kathleen
  Språk:
  Somali Engelska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Litteratur på hamitiska språk och tchadspråk

  Finns som: Bok
 5. Faithful elephants

  Undertitel: a true story of animals, people and war
  Av: Tsuchiya, Yukio
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1988
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur

  Finns som: Bok
 6. Kashkūl al-rassām

  Av: al-Labbād, Muḥyī al-Dīn
  Språk:
  Arabiska
  Publiceringsår: 1988
  Klassifikation: Konsthistoria

  Finns som: Bok

Världslitteratur.se

Tipsat av: Ingrid Magnusson

Världslitteratur.se är ett uppslagsverk på nätet över skönlitteratur från Afrika, Asien, Latinamerika och Mellanöstern.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Maude Westerlund den 12 november 2012