En bok

Skaka, tryck, blås och luta. Det är inte ofta en bilderbok inbjuder till sådana handfasta grepp som Hervé Tullets "En bok".

Av: Tullet, Hervé
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2010
Låna

Boken bygger på att barn, och vuxna för den delen, följer vad som händer med prickar i färgerna gul, röd och blå. Först är det en gul prick. Tryck på den och vad händer då? På nästa sida har det blivit två gula prickar. Tryck igen och det blir ytterligare en.

Gnugga pricken till vänster och den blir röd. Gnugga den högra och den blir blå. Tryck fem gånger på den gula och de blir fem stycken! Skaka och prickarna hamnar huller om buller. Luta boken åt vänster. Luta åt höger. Skaka boken så att prickarna faller på plats. Varför blir allt svart? Blås bort det svarta! Klappa händerna, applådera.

Lärorik och kul

På varje nytt blad uppmanas läsaren göra olika saker och något nytt händer med prickarna för varje gång du vänder sida. Här lär sig barnen färger, att räkna till tre och fem, vilket håll som är vänster och höger, stort och litet. Språket är enkelt med uppmaningar, uppmuntrande ord och frågor som: kan du skaka boken lite?

Denna bilderbok kan alla oavsett ålder ha behållning av. Den är ovanlig och rolig och uppmuntrar till att läsas igen och igen. Tillsammans med barnet eller barnen får ni en mysig och skojig stund. Kanske en "somna glad"-bok?

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Johanna Dahlgren den 25 januari 2012