En bloggande skolbibliotekarie

Skolbibliotekarien Annalena Hedman bloggar om sitt arbete på fyra skolor i Umeå. Ett varierande arbete med elever från förskoleklass till årskurs 9.

Annalena Hedman på skolbiblioteket i Mariehemsskolan
Annalena Hedman arbetar som skolbibliotekarie i Umeå. Hon tar hand om fyra skolor, med totalt 900-1000 elever, från förskoleklass till årskurs 9. Höstterminen 2014 startade Annalena Hedman en blogg för att dokumentera sitt arbete.

En blogg för fyra skolbibliotek

– Bloggen ersätter fyra skolbibliotekssidor. Den riktar sig främst till vuxna, lärare, föräldrar och kollegor. Dels som ett arbetsverktyg med länktips och annat och dels en dokumentation av vad jag gör.

Det blir ett axplock av allt som händer i skolbiblioteken; en skrivartävling, nedladdning av talböcker, bemanning av skolbibliotek och svåra frågor från elever - bland annat.

– Det finns en hel del jag aldrig skulle skriva om. Något negativt som kan kopplas till en elev kommer inte på fråga. Men något positivt, till exempel att en elev vunnit en skrivartävling, kan komma med.

Skolbiblioteket på Mariehemsskolan
Rätt bok till rätt läsare

Arbetet är omväxlande, med aktiviteter för olika åldrar som är kopplade till läsfrämjande samt informationssökning och källkritik. Skolbibliotekens samlingar är anpassade efter vilka årskurser som finns på skolan. Finns inte den bok som en elev vill ha försöker Annalena Hedman få tag på den från annat håll.

– Jag ser det som en viktig del av mitt jobb, att se till att en elev får den bok som hen vill ha.

Bokattacker

Sedan några veckor testar Annalena Hedman en ny arbetsmetod. Hon gör bokattacker i några klasser. Idén fick hon från Lerbäcksskolan i Lund, på webbplatsen En läsande klass.

Liten läsare på väggen
– Det innebär att jag går till samma klass en gång i veckan, med en bok per gång. För mig är det bra använd tid och eleverna verkar uppskatta det, det märks en förväntan och böckerna går åt.

En bokattack varar kanske fem minuter, som ett kort avbrott i en vanlig lektion. Ändå blir det mer fördjupning än på traditionellt bokprat, och även en kort stunds högläsning. Annalena Hedman märker att en del elever som brukar vara ointresserade, nu också vill läsa böcker som hon tipsat om.

– Sådana stunder, att bli välkomnad in en klass och att få hjälpa dem hitta den läsning de vill ha, är det roligaste med jobbet. Svårast är när pengarna inte räcker till för att köpa in de böcker som behövs.

Text och foto: Åsa Zetterström, Minabibliotek.se

Läs om en bokattack i klass 6 på Mariehemsskolan, i artikeln här till höger

Besök Annalena Hedmans skolbiblioteksblogg(länken öppnas i ett nytt fönster)

Läs om bokattack som arbetsmetod på Lerbäcksskolan (länken öppnas i ett nytt fönster)

 1. A song for Ella Grey

  Av: Almond, David
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: English fiction, 2000-
  Finns som: Bok
 2. Tonje och det hemliga brevet

  Av: Parr, Maria
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok

Bokattack hos klass 6

Skrivet av: Åsa Zetterström

Minabibliotek fick följa med när skolbibliotekarien Annalena Hedman gjorde en bokattack hos klass 6 i Mariehemsskolan.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Åsa Zetterström den 23 februari 2015