En annan Albin

Ingen i skolan brukar bry sig om Albin. Efter en dramatisk övernattning i skogen vill plötsligt alla prata med honom. Vilken makt och status ger det?

Albins pappa tycker att Albin borde spela mer och bättre fotboll. Han tycker också att Albin ska hålla farmor sällskap på sjukhuset. Själv har pappa inte tid. Säger han.

På sjukhuset träffar Albin klasskompisen Emma som är mycket speciell och fin. Farmor är också speciell. Hon kan liksom läsa av Albin och så lyser hon upp när hon berättar om sin morfar. Visserligen samma historia varje gång, men det är så fint att höra henne berätta.

Övergiven i skogen

När det är orientering i skolan hamnar Albin tillsammans med Marcus och Simon, som tycker att de är super-coola. Ingen kan använda kompassen, ingen är särskilt intresserad och de hamnar på efterkälken. Albin fastnar med foten i ett slukhål och hamnar helt efter. Marcus och Simon fortsätter gå som om han inte fanns. Plötsligt är han helt vilse i skogen.

Till slut äter han några bär från en buske, och somnar under en stor gran. En främmande tant väcker honom. Han är hittad. En ambulans kommer, det blir stor uppståndelse och sjukhusundersökning och tidningsintervjuer.

Albin blir nästan en hjälte. En spårlöst försvunnen pojke som blivit återfunnen. Albin blir stjärna över en natt. Alla vill prata, heja, få autografer. Simon och Marcus påstår att de blev rädda och trodde att Albin sprungit ifrån en älg. Rektorn påstår att skolan gjorde allt de kunde trots att polisen fick larm först två timmar efter att idrottsdagen var slut.

Roller och makt

Albin funderar mycket på sin nya roll och status i skolan. Han vill bli tuffare och säga ifrån. Emma tycker att han är förändrad. Kan de där mystiska bären på den där speciella busken hjälpa honom? Situationen blir allt mer ohållbar.

Johan Unenge har skrivit en bok om makt och maktlöshet, om att synas och inte, om hur makten förändrar en person och vad som egentligen är viktigt. Jag tycker väldigt mycket om den här boken. Jag hoppas, hoppas verkligen att många läser om Albin.

Läs också

  1. Balladen om en bruten näsa

    Av: Svingen, Arne Tipsat av: Annika Edlund

    Bart och mamma bor i en sunkig etta. Hon vill att han ska boxas för att bli tuff. Själv älskar han operasång. I skolan är han luft för de flesta utom Ada. Hon hälsar på hemma till och med, men kan dessvärre inte hålla tyst om hur Bart har det. Snart vet alla.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 23 augusti 2017