"En alldeles egen berättarton"

"Under vattnet" heter berättelsen som vann höstens skrivartävling. En spännande historia om saknad, längtan och hemligheter. Vi har intervjuat Tilde Fredlander, som har skrivit den.

Ett inramat diplom står lutat mot en trätrappa. Framför syns några böcker och ett kuvert. Foto: Åsa Zetterström
Tilde vann ära, pengar och böcker.
13-åriga Amy undrar vad som egentligen hände med hennes mamma. Varför vill inte pappa berätta? När han köper en sommarstuga på en liten ö inser Amy att hon älskar havet. Hur kommer det sig?

Höstens skrivartävling för årskurs 5 och 6 hade temat Till havs. Vann gjorde Tilde Fredlander med sin spännande och gripande berättelse Under vattnet.

Juryns motivering

"Under vattnet är en spännande berättelse med en alldeles egen berättarton och ett ungdomligt språk, som ger berättelsen och temat ”Till havs” ett extra djup. Det direkta tilltalet drar in läsaren i berättarens värld, som visar sig ligga delvis under havsytan, men fångar också fint en ung människas saknad och längtan. Den dramaturgiska bågen och väl planterade ledtrådar leder fram till det gripande slutet!"

Intervju med vinnaren

Minabibliotek fick göra en liten mejl-intervju med vinnaren.

Hej Tilde, grattis! Berätta, vad tänkte du när du fick veta att du hade vunnit skrivartävlingen?
– Jag trodde inte att jag skulle vinna så först trodde jag att de skojade med mig. Så jag var väldigt förvånad men sedan blev jag glad.

En kvinna med glasögon sitter i en fåtöljj och läser på ett papper. Bredvid syns en stor golvlampa och ett bort med en bok på. Foto: Åsa Zetterström
Lena Ollmark läser "Under vattnet".
Hur gick det till när du skrev din berättelse?
– Vi hade berättelsen som en skoluppgift, så då jobbade jag med den på skolan. Sedan när jag hade gjort klart den så bestämde jag mig för att skicka in den och försöka se om jag kunde vinna.

Hur kom du på vad du skulle skriva om och hur du skulle lägga upp historien?
– På skolan hade vi en mall där det stod person, plats, problem och så vidare. När jag hade fyllt i den så använde jag den som hjälp medan jag skrev. Jag ville att det skulle handla om en förvandling under vattnet och en tonåring. Och resten bara kom upp i mitt huvud.

Tror du att du kommer skriva något mer?

– Jag tycker det är kul när man får en idé och kan skriva en berättelse om det, så jag kommer definitivt skriva mer.

Lena Ollmark hade en present till Tilde.

Skrivartävlingens tema var ”Till havs”. Vad läser du själv för sorts böcker?
– Jag gillar att läsa skräck och manga, för jag gillar när det blir lite spänning i böcker.

Prisutdelning med Lena Ollmark

Tisdag 16 november var det högtidlig prisutdelning på Umeå stadsbibliotek. Vinnar-berättelsen lästes upp av författaren Lena Ollmark. Tilde fick ta emot 500 kronor och fina prisböcker.

Efter det berättade Lena Ollmark om sitt skrivande. Du kan läsa mer om henne i vår intervju här på Minabibliotek.

Skrivartävlingen anordnades av Krumelur - föreningen för unga ord i norr. Varje höst bjuder de in barn och ungdomar att skriva på ett speciellt tema. De ordnar också skrivardagar i början av sommarlovet. Läs mer på Krumelurs webbsida.

Läs Tildes berättelse

  1. Under vattnet

    Skrivet av: Åsa Zetterström

    Tilde Fredlander har skrivit berättelsen som vann Krumelurs skrivartävling hösten 2021. Temat var "Till havs". Här kan du läsa Tildes vinnande bidrag.

Mer om Lena Ollmark

  1. "Jag vill att det ska kännas"

    Skrivet av: Åsa Zetterström

    Hon fascineras av läskigheter, tror inte på spöken men tycker att vi ska lära känna våra rädslor. Lena Ollmark är författaren som älskar att skrämmas, men också att berätta om modiga personer.

Puffbild: Åsa Zetterström

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Åsa Zetterström den 19 november 2021