Emma

Emma Woodhouses största intresse är att hjälpa kärleken på traven hos andra.

Av: Austen, Jane
Språk: Engelska
Publiceringsår: 1816
Låna

Emma Woodhouse är yngsta dottern i en välbeställd familj, men hon har trots det inte alltid haft det så enkelt i livet. Hennes mamma dog när hon var liten och när hon sedan blir vuxen tillbringar hon stor del av sin tid med att ta hand om sin pappa och hålla honom sällskap.

En ung societetsdam

Emma har många intressen som passar en ung societetsdam i början av 1800-talet och det framgår i texten att hon är fullt medveten om hur gott ställt hon har det. Hon spelar och sjunger, målar, hälsar på fattiga familjer med gåvor och annat som förväntas av henne.

Romanens kärna är Emmas största intresse: matchmaking. Hon ser sig som en expert på att fixa ihop män och kvinnor och anser sig ha haft en central roll i flera giftermål i sin omgivning. Några av hennes vänner tycker att det är harmlöst medan andra argumenterar för att hon borde sluta. Emma fortsätter med sitt välgörande och snart börjar det gå väldigt snett.

Kvick dialog

Jane Austens språk är unikt och lätt att känna igen. Hon hade en förmåga att beskriva sin samtid utifrån samtal och tankar hos sina huvudpersoner och övrigt persongalleri. Hade jag en enda gång i mitt liv lyckats vara så kvick som Emma och hennes vänner är, hade jag varit mycket nöjd.

Jag lyssnade på en engelsk ljudboksvariant av Emma, men den finns i flera olika format och på flera språk att låna.


Finns som fri e-ljudbok från Librivox


Finns också som fri e-bok hos bland annat Feedbooks och Open library.

En riktig roman

Skrivet av: Åsa Grenholm

"Jag vill bli förflyttad till lägereldarnas och sagornas tid", skriver Åsa Grenholm, som söker efter "riktiga" romaner.

Litteratur som blivit musik

Skrivet av: Anna Sahlén

Litteratur inspirerar till musik. Det finns många exempel på låtskrivare som hittat sina berättelser i andras böcker, här är några av dem: