Emilio och glömskan

En stark serieroman om demens och personerna som fortfarande finns där trots att glömskan gjort sitt intåg.

Paco Rocas serieroman om Emilio, 74 år gammal, är en otroligt stark skildring av både ett sjukdomsförlopp och de sammanhang människor hittar i en utsatt situation. 

Färden in i glömskan

Berättelsen tar sin startpunkt då Emilio flyttas in på ålderdomshem av sin son. Han blir snabbt indragen i en vänkrets av sin rumskompis Miguel, som är en utåtriktad men också ganska ohyfsad man. Miguel skämtar gärna på sin egen och andras bekostnad, och är inte sen med att dra nytta av övriga boendes demens för att tjäna sig en hacka. 

Miguel berättar också om den fruktade övervåningen - där de boende som inte längre kan ta hand om sig själva hamnar. Så småningom inser Emilio att han själv kommer hamna på övervåningen i slutändan, och att det inte finns något han kan göra för att hejda sitt eget sjukdomsförlopp. 

Genial skildring

Paco Roca använder sig på ett genialiskt sätt av serieformatet för att illustrera färden in i glömskan. Från serieruta till serieruta kan omgivningen helt växla, från ålderdomshem till spanska inbördeskriget, från en matsal till ett tåg på väg mot Karpaterna. Det hela tecknar ett ömt porträtt av människor som förlorat makten över sitt eget liv, och hur relationerna dem emellan blir ljuspunkten i ett angränsande mörker.

Fler tips

  1. De anhöriga

    Av: Forshed, Pelle Tipsat av: Anna Sahlén

    Åtta illustrerade berättelser om att vara anhörig eller att jobba nära en gammal människa. Känsloväckande och angeläget.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Elina Vikström den 30 oktober 2023