Elever möter ny teknik på biblioteket
På biblioteket i Robertsfors testar elever i årskurs fem att använda modern teknik. De har haft väldigt kul och flera bra diskussioner.
På biblioteket i Robertsfors utforskas banbrytande teknik. Det är elever från årskurs fem som under hösten träffas efter skolan och testar bland annat programmering av robotar och VR. Desirée Hansson leder aktiviteten, som fått namnet "The A.V. Club".
− Det står för "The Audiovisual Club". Namnet är taget från serier och filmer som jag själv vuxit upp med, där "The A.V. Club" bestod av teknikintresserade skolelever. Vi har tittat frenetiskt på Stranger things hemma, där pojkarna är med i skolans A.V. Club. Jag tyckte att det skulle vara ett härligt namn på vår klubb.
Idén föddes i somras då Desirée Hansson och Åsa Lundström samtalade om vad man skulle göra med VR-glasögonen som köpts in tidigare. De beslutade att anordna någon typ av aktivitet för mellanstadiet, där eleverna skulle få pröva teknik av olika slag. Syftet är att väcka intresset för dessa sorters teknologi och att döma av de första två tillfällena är klubben en succé.
− De tycker att det är jätteroligt, så det känns väldigt positivt. Utmaningen är att ge alla bitar plats och hinna med allting. Även om de tyckte att robotprogrammering var jättekul, så får man lägga det åt sidan nästa tillfälle för att testa något nytt.
Väcker diskussion och tankar
Under fem onsdagar ska gruppen ta sin an programmering av robotar, podcasting, spela in 360-film och undersöka VR-teknik. Det är ganska späckat, säger Desirée Hansson. Eleverna lär sig hantera tekniken och får råd om vad de ska tänka på när de till exempel gör en podd, men de kommer även in på sidospår och diskuterar relaterade ämnen.
− Första träffen har vi pratat om A.I. och deepfakes. Och kring kritiskt tänkande. Att vem som helst kan göra sin egen podcast. Att som lyssnare veta att det kan vara privatpersoner som pratar och att man inte ska ta allt som att det är sant. Det är bra att man kan få in de ämnena.
Desirée Hansson är spel- och filmintresserad och säger att hon själv hade tyckt om en sådan här aktivitet i den åldern. Hon lyfter hur viktigt det är att få testa saker som kanske är svårt för de unga att själva skaffa. Och hon poängterar betydelsen av att ge dem chansen att upptäcka nya intressen som sedan kan utvecklas.
− Det kanske är någon som tycker det är roligt att skriva manus och spela in med 360-kamera och vill fortsätta med det sedan. Någon annan kanske tycker det är roligt att koda och vill sitta med Scratch.
Fortsättning önskas
Desirée Hansson hoppas på att det ska finnas fortsatt intresse hos ungdomarna i framtiden. Att jobba med dessa prylar med eleverna under deras fritid ser hon som en lyx som hon gärna vill gå vidare med.
− Vi har pratat om att ha en fortsättning, för nu har vi köpt in många grejer och jag vill gärna att det används. Det är ganska nytt, så det gäller att se var intresset ligger och vilka man ska rikta sig till.
Och vad säger eleverna själva? ”
− Det har varit jätte-jätte-jättekul! utbrister en elev som vill vara anonym.
Alla verkar vara överens om att samtliga aktiviteter har varit engagerande; någon pekar ut 360-kameran som det roligaste medan tre av eleverna håller med varandra om att podcasting var det bästa. På frågan om de skulle vilja fortsätta jobba med moder teknologi och apparater svarar hela gruppen ett unisont:
− JA!