Elda i vedspis

En användbar bok för alla som behöver elda i vedspis. Eller bara vill ha lite trivsam och värmande läsning.

Min första närmare bekantskap med en vedspis gjorde jag i ett förskräckligt kallt hus som jag hyrde. "Man måste bli vän med spisen", förklarade min granne när han undervisade mig i vedeldningens konst. Jodå, jag blev vän med spisen så småningom, och tillbringade många kalla vinterdagar i dess sällskap.

Tips och merläsning

Hade jag inte haft turen att ha en hjälpsam och pedagogisk granne, så hade jag helt klart behövt den här boken. Den tar upp det mesta du behöver veta om du har eller funderar på att skaffa köksspis, kamin eller kakelugn. Att författaren Peder Edvinsson är en riktig eldningsentusiast märks tydligt och det gör boken till trivsam läsning, utöver det rent praktiska.

Boken inleds med snabbguiden Få fyr på fem minuter. När du sedan fått upp värmen kan du fördjupa dig i spishistoria, intervjuer med sotare och andra eldsjälar, eller kanske prova ett recept på våfflor tillagade på vedspis. Det finns också användbara tips och fakta om bränsle, underhåll och renovering, regler för installation och sotning, med mera.

  1. Veden, elden och den goda värmen

    Skrivet av: Hans Millgård

    Ved som klyvs, staplas och eldas. I Sverige förbrukar vi 315 kilo per person och år. Vår krönikör Hans Millgård har läst om ved och funderat över en företeelse som gått från att vara livsnödvändighet till rekreation.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Hanna Widman den 20 februari 2019