E-tidningar

Via tjänsten Pressreader erbjuder biblioteken mängder av tidningar och tidskrifter direkt i din dator, surfplatta eller mobil. VK och Folkbladet finns i utbudet.

Fyra tidningsomslag visas i en skärmbild av appen.
Tidningsomslag i appen

Snabbguide

För webbläsaren

För appen

  • Ladda hem appen Pressreader. 
  • Logga in på bibliotekens trådlösa nätverk.
  • Använd Pressreader i appen med full åtkomst i tre dygn.

Om Pressreader

Med ett bibliotekskort hos oss kan du använda den internationella tidnings- och tidskriftstjänsten Pressreader. Här finns både dagstidningar och facktidskrifter i vitt skilda ämnen och från hela världen. De regionala tidningarna Västerbottens-kuriren och Folkbladet finns i utbudet. 

Tidningarna är tillgängliga samma dag som de trycks och med samma innehåll som den tryckta tidningen. I arkivet sparas materialet i upp till 90 dagar. Via webbversionen kan du skriva ut texten eller få den uppläst om du hellre vill det.

Pressreader i webbläsaren

Du kommer åt Pressreader på samtliga bibliotek i Umeåregionen, både på bibliotekets datorer och på din egen enhet, om du är uppkopplad på bibliotekets trådlösa nät. 

Är du inloggad på Minabibliotek använder du länken "Pressreader var du än befinner dig".

Pressreader som app

Det finns även en app som du kan ladda ner till din surfplatta eller mobil. Den kan du använda om du är inloggad på bibliotekets trådlösa nät. Efter det får du full åtkomst till appen i tre dagar. Du kan även ladda ner så många tidningar du vill och läsa offline. 

Om du loggar in på Minabibliotek i din enhet och klickar på länken "Pressreader var du än befinner dig", kan det hända att du i webbversionen får frågan om du vill öppna tidningen i appen. Du kan då få förnyad access i appen i tre dygn. Detta fungerar inte i alla enheter. 

Så här gör du

På biblioteket: Koppla upp dig på bibliotekets wi-fi eller använd en bokningsbar dator. Gå till Pressreader.com eller använd appen Pressreader på din mobil eller surfplatta.

Hemifrån: Gå till Minabibliotek.se och logga in. Klicka på E-biblioteket – E-tidningar och välj länken ”Pressreader var du än befinner dig”. Klicka på länken där, sedan är du inne på Pressreader.com och ska ha åtkomst, vilket visas genom att det kommer upp en ruta med texten "PressReader hotspot" och "Welcome to Umeå stadsbibliotek".

Appen kan du använda hemma om du varit inloggad på bibliotekets trådlösa nät under de tre senaste dygnen. 

Radiant access - gröna koppen

Gröna koppen uppe till höger i webbläsare
När du en gång har haft åtkomst, antingen via bibliotekets wi-fi eller via inloggning på Minabibliotek har du det under tre dygn utan ytterligare inloggning. Du kan enkelt se om du har åtkomst genom att det visas en liten grön kopp i över- eller underkant. Det gäller både Pressreader.com och appen.

App, webb, eller både och

Om du använder surfplatta eller mobil kan du välja att bara använda Pressreader i webbversionen eller att ladda ner appen. Det finns för- och nackdelar med både appen och webbversionen av Pressreader. Testa och se vilken som passar dig bäst. 

På webben kan du söka efter enstaka artiklar och ämnen och som inloggad med ett Pressreader-konto göra inställningar och bevaka intressanta ämnen. Du kommer också åt speciella funktioner som utskrift, uppläsning och översättning. I appen får du lätt överblick över dina nedladdade tidningar och det liknar mer att bläddra i en papperstidning.

Om du tycker det är enklare att söka efter tidningar i webbversionen, men vill bläddra och läsa i appen, kan du söka upp tidningsnumret du vill läsa i Pressreader på webben. Det behöver inte vara på samma enhet som där du har appen, men du måste vara inloggad med ditt Pressreader-konto på båda ställena. Klicka på knappen "Open this issue in PressReader app" och sedan på "Done". Efter en stund börjar tidningen laddas ner.

Tidningar du läser i appen är alltid nedladdade. De ligger kvar tills du själv raderar dem och de tar upp ganska mycket plats i minnet.

Söka i Pressreader

I Pressreader finns det flera tusen tidningar från ungefär 150 länder. Både i appen och på Pressreader.com kan du söka efter tidningar genom att filtrera på land, språk, kategori och typ (dagstidning eller tidskrift/magasin). Det finns också en sökruta som du kan använda om du letar efter en speciell titel.

När du har valt en tidning ser du det senaste tillgängliga numret. Genom att bläddra i kalendern kan du dessutom ofta hitta äldre nummer. Klicka på ett markerat datum för att se numret från den dagen. Hur gamla nummer som finns tillgängliga varierar från tidning till tidning.

Logga in på tidningstjänsten

Pressreader var du än befinner dig - du behöver vara inloggad här på Minabibliotek

Pressreader på biblioteket

Läs mer om våra e-tjänster

  1. E-biblioteket

    Med ditt bibliotekskort kan du låna böcker eller läsa tidningar utan att komma till biblioteket. Här kan du läsa om de digitala resurser vi erbjuder.