Att låna e-böcker och e-film

Om du har ett bibliotekskort hos oss så kan du låna e-böcker och e-ljudböcker. Du kan göra ett e-lån i veckan och ha upp till fyra aktiva lån samtidigt. Från 1 januari 2019 kan du också låna strömmande film.

För information om strömmande film, klicka här.

Innan du lånar en e-bok eller en e-ljudbok för första gången finns det några saker som du kan behöva göra.

Först behöver du ett användarkonto här på Minabibliotek. För e-ljudböcker på dator behöver du inget annat. Vill du lyssna via mobil eller surfplatta behövs en särskild app. Läs mer om e-ljudböcker här.

För att läsa läsa e-böcker strömmande behövs inte heller något annat.

Om du vill ladda ner e-böckerna behöver du ett så kallat Adobe-ID och en app eller ett läsprogram till din mobil, surfplatta eller dator.

För en dator behöver du programmet Adobe digital editions. För Iphone och Ipad behöver du appen Bluefire reader. För en Android behöver du Aldiko eller Bluefire reader.

På biblioteket hjälper vi dig gärna om du vill lära dig att låna e-böcker och e-ljudböcker. Du kan boka en tid på ditt närmaste bibliotek för att få hjälp eller använda det här formuläret.

Så gör du

Logga in på Minabibliotek. Sök upp den bok du vill låna. Klicka på knappen "Låna". Välj om du vill läsa strömmande direkt i webbläsaren eller ladda ner boken.

Läsa uppkopplad eller inte

De flesta e-böcker går att läsa direkt i webbläsaren. När du har lånat, klicka bara på Läs i webbläsaren, och börja läsa. Du behöver vara uppkopplad till internet hela tiden.

Att ladda ner e-boken till din enhet gör att du kan läsa utan att vara uppkopplad under hela lånetiden. Låna boken och välj Ladda ner. Om du här måste välja mellan att öppna eller spara en fil, så ska du öppna filen i det program du läser e-böcker i, alltså till exempel Bluefire reader eller Aldiko.

Dina e-lån

Dina lånade e-böcker hittar du under "Mina sidor". Hit går du för att fortsätta läsa en bok i webbläsaren. Härifrån kan du också ladda ner en redan lånad bok, till exempel om den inte skulle dyka upp i ditt läsprogram.

Lånetid och antal

Du får låna en e-bok eller e-ljudbok i veckan. Lånetiden är fyra veckor (28 dagar) och det går inte att avsluta ett lån i förtid.

Varför finns inte alla böcker på biblioteket?

Många titlar existerar inte som e-böcker. Förlagen bestämmer också vilka e-böcker som biblioteken får låna ut av de som finns. Biblioteken kan också välja bort titlar, till exempel om de är för dyra.

Läs mer om

 1. E-böcker

  Leta efter e-böcker och få tips, se topplistor och listor på nya e-böcker. Söker du en speciell titel eller författare, använd sökfältet.

 2. E-ljudböcker

  Leta efter e-ljudböcker och få tips, se topplistor och listor på nya e-ljudböcker. Söker du en speciell titel eller författare, använd sökfältet.

 3. Adobe ID

  De e-böcker som du lånar och laddar ner via Minabibliotek.se är kopieringsskyddade. Därför måste du ha ett Adobe ID, alltså ett användarkonto hos Adobe.

 4. Kom igång med e-böcker

  Vi visar gärna hur du gör för att ladda ner och läsa e-böcker på din dator, läsplatta eller mobil.

Installera program för att läsa e-böcker

PC/Mac: Adobe Digital Editions
iPad/iPhone: Bluefire Reader
Android: Aldiko