Att låna e-böcker och e-film

Om du har ett bibliotekskort hos oss så kan du låna e-böcker och e-ljudböcker. Du kan göra ett lån var sjunde dag och ha upp till fyra aktiva lån samtidigt. Från 1 januari 2019 kan du också låna strömmande film.

För information om strömmande film, gå in på vår sida om e-film.

Så gör du

Innan du lånar en e-bok eller en e-ljudbok för första gången finns det några saker som du kan behöva göra. Först behöver du ett bibliotekskort här i Umeåregionen, så att du kan logga in på Minabibliotek.

För e-ljudböcker på dator behöver du inget annat. Vill du lyssna via mobil eller surfplatta behövs appen Biblio. Läs mer om e-ljudböcker på vår sida. Informationen nedan handlar om e-böcker, det vill säga elektroniska textböcker. 

För att läsa e-böcker strömmande direkt i webbläsaren på datorn behövs inte heller något annat.

Om du vill kunna läsa e-boken offline, det vill säga när du inte är uppkopplad, finns det två sätt:

Från och med mars 2019 går appen Biblio att använda även för e-böcker. Den fungerar på mobil och surfplatta. Ladda ner den från App Store eller Google playÖppna appen och välj Umeåregionens bibliotek. Logga in med bibliotekskortsnummer eller personnummer + pin-kod. OBS! Biblio går ännu inte att använda för att läsa de e-böcker som är i pdf-format.

Du kan välja att söka och låna direkt i appen eller som tidigare på Minabibliotek. Lån gjorda på Minabibliotek syns även i appen och tvärt om. 

Vill du använda en annan app på din mobil eller surfplatta eller om du vill läsa på dator behöver du ett så kallat Adobe ID förutom själva läsprogrammet. Läs mer här.

På biblioteket hjälper vi dig gärna om du vill lära dig att låna e-böcker och e-ljudböcker. Du kan boka en tid på ditt närmaste bibliotek för att få hjälp eller använda det här formuläret.

Så gör du

Logga in på Minabibliotek. Sök upp den bok du vill låna. Klicka på knappen "Låna". Välj om du vill läsa strömmande direkt i webbläsaren, ladda ner boken eller läsa i Biblio.

Läsa uppkopplad eller inte

De flesta e-böcker går att läsa direkt i webbläsaren. När du har lånat, klicka bara på Läs i webbläsaren, och börja läsa. Du behöver vara uppkopplad till internet hela tiden.

Att ladda ner e-boken till din enhet gör att du kan läsa utan att vara uppkopplad under hela lånetiden. Låna boken och välj Ladda ner. Om du här måste välja mellan att öppna eller spara en fil, så ska du öppna filen i det program du läser e-böcker i, alltså till exempel Bluefire reader eller Aldiko.

Använder du appen Biblio laddas boken också ner till din enhet när du öppnar den, och du kan sedan läsa offline.

Dina e-lån

Dina lånade e-böcker hittar du under "Mina sidor". Hit går du för att fortsätta läsa en bok i webbläsaren. Härifrån kan du också ladda ner en redan lånad bok, till exempel om den inte skulle dyka upp i ditt läsprogram.

Lånetid och antal

Du får låna en e-bok eller e-ljudbok var sjunde dag. Lånetiden är fyra veckor (28 dagar) och det går inte att avsluta ett lån i förtid. Tyvärr finns det en begränsning för hur många e-böcker biblioteken kan låna ut. Det kan innebära att det ibland inte går att göra e-lån även fast din kvot inte är uppnådd. 

Varför finns inte alla böcker på biblioteket?

Många titlar existerar inte som e-böcker. Förlagen bestämmer också vilka e-böcker som biblioteken får låna ut av de som finns. Biblioteken kan också välja bort titlar, till exempel om de är för dyra.

Nyheter

Läs mer om

 1. E-böcker

  Leta efter e-böcker och få tips, se topplistor och listor på nya e-böcker. Söker du en speciell titel eller författare, använd sökfältet.

 2. E-ljudböcker

  Leta efter e-ljudböcker och få tips, se topplistor och listor på nya e-ljudböcker. Söker du en speciell titel eller författare, använd sökfältet.

 3. E-film

  Från 1 januari 2019 kan du låna strömmande filmer genom biblioteket. Du får låna en film i veckan. Sök efter filmerna här på webbplatsen eller på Cineasterna.se. Logga in och låna. Lånet är aktivt i 48 timmar.

 4. Att ladda ner e-böcker

  Du kan ladda ner e-böcker till din mobil surfplatta eller dator som du sedan kan läsa utan att vara uppkopplad. Så här gör du.

 5. Kom igång med e-böcker

  Boka gärna en tid så visar vi hur du gör för att läsa e-böcker eller e-ljudböcker på din dator, läsplatta eller mobil.

Program för att läsa e-böcker

Appen Biblio för både e-böcker och e-ljudböcker:

Ipad/Iphone: Biblio
Android: Biblio

Läsappar för e-böcker:

PC/Mac: Adobe Digital Editions
Ipad/Iphone: Aldiko, Adobe digital editions eller Pocketbook reader
Android: Aldiko, Adobe digital editions eller Pocketbook reader