Dumpstringshandboken
Få en tankeställare och praktiska tips på hur du kan minska svinnet och leva gott!
I Svinnlandet som kom ut 2015 granskade författaren Andreas Jakobsson matindustrin och dess enorma resursslöseri - ett slöseri som vi alla är en del av, vare sig vi vill eller inte.
Har då något förbättrats under de snart tio år som gått sedan dess? Nej, inte direkt, enligt Jakobsson. Fortfarande slängs stora mängder mat. Och det handlar inte framför allt om att hushållen skulle vara dåliga på att ta hand om maten, som en lätt kan få intrycket av när problemet tas upp i medierna.
Mat och prylar för miljarder
Mycket av maten som finns i butikerna slängs, utan att vara oätlig. Ibland kommer matvarorna inte ens ut i butiken, utan hamnar direkt i soporna på grund av sådant som skavanker på förpackningen eller felbeställningar.
Det är inte heller enbart mat som slängs. Sopcontainrarna hos både företag och hushåll fylls av fullt användbara prylar. Trots att vi befinner oss i ett klimatnödläge så slängs mat och prylar för miljarder varje år, enbart i Sverige.
Dyk i containrarna
Vad kan en då göra åt detta? Ja, förutom självklarheter (?) som att inte slänga mat och att dra ner på shoppandet, så är dumpstring ett sätt att göra en insats för klimatet - och dessutom spara pengar.
Ordet dumpstring kommer från engelskans dumpster diving, alltså containerdykning. I sin nya bok Dumpstringshandboken delar Jakobsson med sig av sina knep för att leva gott på fynd ur sopcontainrarna. Själv har han i perioder levt helt och hållet på det han dumpstrat.
Går det att äta?
Jo, som nämnts är faktiskt mycket av maten som slängs ätbar. Ofta feltolkas bäst före-datum som att maten är oätlig efter detta datum. För den som känner sig osäker listar författaren olika matvaror och vad en ska vara uppmärksam på - användbart även om du inte dumpstrar din mat. Du får också tips på goda recept där du kan använda dina fynd eller ge rester nytt liv.
Ifrågasätt konsumtionen
För många kan det nog kännas som ett stort steg att själv börja dumpstra. Men boken ger en rejäl tankeställare och är givande även för dig som inte är redo att själv dyka ner i sopcontainrarna.
Efter att ha läst boken är det är svårt att inte börja fundera över sin egen konsumtion och ifrågasätta hur vi av samhället uppmuntras till att ständigt konsumera mer - helt tvärtemot vad vi behöver göra för klimatets skull.