Dubbelporträtt

Agneta Pleijel skriver fram ett motvilligt möte mellan en författare och en konstnär som leder fram till vänskap och förståelse.

Konstnären Oskar Kokoschka och författaren Agatha Christie möts 1969 när den förra ska göra ett porträtt av den senare. De har båda två långa liv bakom sig där kärlek, smärta och skapande tagit stor plats.

Värme och försoning

De är till en början motvilliga till porträttprojektet, men under sittningarna uppstår samtal kring minnen och erfarenheter. Som läsare får vi vara med och lyssna på tankarna som väcks till liv. 1900-talets historia ligger som fond till deras berättelser, där några smärtande kärlekshistorier lyser starkast.

Det är engagerande att läsa biografiska detaljer levandegjorda genom fiktionen. Agneta Pleijels tolkning känns trovärdig och väl underbyggd. Dubbelporträtt är en kort och snabbläst roman som utstrålar värme och stillsam försoning med det som varit.

Våra texter

 1. Agatha Christie 130 år

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  2020 är det 130 år sedan Agatha Miller föddes. Genom sina pusseldeckare skulle hon komma att bli världens mest sålda kvinnliga författare.

 2. Hallowe'en party

  Tips Av: Christie, Agatha Tipsat av: Anna Sahlén

  Det anordnas halloweenfest i byn Woodleigh common. En lyckad tillställning ända tills en flicka hittas mördad.

 3. Natt för gott

  Tips Av: Erpenbeck, Jenny Tipsat av: Anna Sahlén

  En natt för ett sekel sedan dör en liten flicka. En familj dras isär. Men vad hade hänt om flickan fått fortsätta leva?

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 15 oktober 2020