Du vet inte vad krig är

12-åriga Yevas dagbok om det fasansfulla kriget i Ukraina för onekligen tankarna till Anne Franks dagbok. Hur kan det vara krig i Europa igen?

Yeva Skalietska bodde i Charkiv när Ryssland anföll Ukraina den 24 februari 2022. I sin dagbok beskriver Yeva de första veckorna av kriget och dess fasor. Efter sju dagar lyckas Yeva och hennes farmor lämna Charkiv och påbörja den långa flykten som sedermera avslutas på Irland.

Rakt på sak

Yeva skriver rakt på sak vad som händer dag för dag och som läsare kan man nästan känna skräcken och höra ljuden av flyglarm och bomber. Trots allt elände lyckas Yeva se små ljuspunkter i tillvaron och behålla en positiv syn.

Ett TV-team kontaktar Yeva under flykten och de både intervjuar och filmar henne. TV-teamet är också de som hjälper Yeva och hennes farmor att fly till Irland.

Du vet inte vad krig är borde vara obligatorisk läsning för alla. Titeln är mitt i prick, det går verkligen inte att veta vad krig är förrän man drabbats av det.

Yevas egna ord på sidan 243:

"24 februari. Dagen som förändrade hela mitt liv. Dagen då jag började skriva den här dagboken. Varje gång jag kände mig lamslagen av sorg eller rädsla satte jag mig ner och skrev. På de här sidorna skrev jag om mina känslor och det hjälpte mig att härda ut. Mitt mål var att sätta mina upplevelser på pränt så att jag skulle kunna se tillbaka om tio eller tjugo år och komma ihåg hur min barndom blev förstörd av krig."

Fler tips

  1. Krigsdagböcker 1939-1945

    Av: Lindgren, Astrid Tipsat av: Petra Mörtvik

    Astrid Lindgren är hemmafru med två barn 1939 då andra världskriget bryter ut. Hennes dagböcker ger ett personligt perspektiv på kriget.

  2. Kriget har inget kvinnligt ansikte

    Av: Aleksijevitj, Svetlana Tipsat av: Tommy Bildström

    Svetlana Aleksijevitj, författare från Vitryssland, och numera nobelpristagare, har skrivit en serie dokumentärromaner som brukar gå under benämningen Utopins röster. Kriget har inget kvinnligt ansikte är den första delen. En bok om kvinnornas plats i kriget, men också efter det.