Du levande

Vi gör våra medmänniskor ledsna och vi gör dem glada. Så ser livet ut.

Språk: Svenska Norska Finska Engelska
Publiceringsår: 2008
Låna

Roy Andersson är en av våra största svenska regissörer trots, eller kanske just därför, att han bara gjort fyra långfilmer på fyrtio år.

Ljus och mörker

Hans film Du Levande är uppbyggd av korta scener som hör ihop i stämning och estetik. Där finns det alkoholiserade men varma paret, den unga tjejen som är kär i en popstjärna, mannen som spelar tuba i sin lägenhet och många andra både vanliga och ovanliga karaktärer. Skådespelarna är som vanligt okända namn.

"Människa är människas glädje" är tusenåriga isländska ord från Eddan. Och det är en fras som ligger till grund för Du levande. Människan är människans ljuspunkt, men också hennes mörker. Livet är sorgligt, samtidigt är det glatt. Alla adjektiv och deras motsatser kan beskriva mänskligheten. Vi väcker känslor hos varandra. Du Levande skildrar denna bild av människan.

I Roy Andersson förra film Sånger från andra våningen var människans kollektiva skuld ett tydligt tema. Den här filmen är inte fullt så mörk i sinnesstämningen, den är mer glatt sorgsen. Ibland får jag ont i hjärtat. Och ibland skrattar jag. Men det är en bra film som berör och rekommenderas särskilt för den som vill se något annat än en dussinfilm.

Kuriosa är att alla scener är inspelade i studio, bara en regnscen vid en busskur är tagen utomhus. Du levande fick de mest prestigefyllda priserna på guldbaggegalan 2008. Den fick statyetter för bästa film, bästa manus och bästa regi.

Vår tids rädsla för allvar

Av: Andersson, Roy Tipsat av: Anna Sahlén

Läsvärt debattinlägg som beskriver riskerna när konsten får stå tillbaka för marknaden.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 24 juli 2012