Du & jag

Andreas är duktig i skolan, kallas professorn ibland. Han är bra på att måla också, det är lite coolt, men inte som att vara bra på sport. Varför är vissa i skolan fel medan andra är rätt? Kan balansen rubbas?

Av: Bredow, Katarina von
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2013
Låna

Allt börjar när Andreas vill måla en djungelvägg i sitt rum. Han är duktig på att rita och måla, det tycker alla i klassen. Det är nästan lika coolt som att vara bra på idrott. Men bara nästan.

Andreas är bra på matte också. Har alltid alla rätt på proven. Ibland kallas han professorn.

Kompisen Edvin är bara för mycket. Han äter för mycket, snackar, spelar, rapar och skrattar för mycket. Andreas blir så himla trött. Varför är somliga rätt och andra fel? Kevin är till exempel alltid rätt. Och Ida, som har ett helt hov omkring sig.

Alicias två sidor

Andreas och Alicia brukar gå tillsammans till skolan. Då är allt jättebra men så fort de kommer till skolan är hon skol-Alicia som vill vara med Ida och hennes tuffa tjej-gäng.

Men djungelmålningen engagerar. Både Andreas och pappa, och otroligt nog blir också Alicia entusiastisk. Hon vill vara med och måla. Det verkar spännande och mysigt. Andreas blir mjuk, varm och lycklig när han förstår att Alicia verkligen menar allvar.

Sportlov = djungelmålning. Pappa har också sportlov från sitt jobb på skolan och är rastlös. Ett sms i fel händer får katastrofala följder och Andreas liv krackelerar som torkad färg.

Katarina von Bredow har skrivit ett dussin böcker för ungdomar och unga vuxna. Den här boken riktar sig till mellanstadieåldern och är första delen i en trilogi. Författaren är en mästare på kärlek och vänskap och alla svårigheter som kan inträffa däremellan.

I Du & jag är temat just trassligheterna med vänskapen och kärleken men med mer tonvikt på familjen än i de tidigare böckerna. Om den outtalade svåra svartsjukan. Det är en jättebra relationsbok som passar att läsa lika bra för killar som för tjejer.

Läs början av boken på smakprov.se (länken öppnas i ett nytt fönster)

 

Lite ihop

Av: Lindbäck, Johanna Tipsat av: Annika Edlund

Vilket är det snyggaste namnet? Är det töntigt att spela fiol eller att läsa franska när alla andra läser spanska? Sådant snurrar i Majkens huvud.

Syltmackor & oturslivet

Av: Ehring, Anna Tipsat av: Annika Edlund

Nisse Berg har en liten drake, Harry, som älskar syltmackor och broccoli. Harry hjälper Nisse när minnena värker i "hjärta och knä". Minnena efter mamma som är jättedöd och som aldrig kommer tillbaka.