Du hasar av trygghet

Sara sitter fast i sitt förhållande och i ett jobb hon inte trivs med, men mest av allt i sina egna spärrar.

Uppgivet hasar hon runt i tillvaron. Inuti har hon ständigt taggarna utåt, men mot omgivningen anpassar hon sig.

Allt går igen

Hon bakar till sina arbetskamrater, fast att hon äcklas av dem. Hon finner sig i tristessen i sitt förhållande och i vardagen. Men den nöter ut henne. Spänningshuvudvärk och depressionssymptom fäster sig som ilskna iglar.

Det är en dyster historia om hur allting går igen. Berättelsen tar oss med till Saras barndom och hennes relation till sina föräldrar i ett ojämställt äktenskap. Vi ser en mamma som drabbas av en depression och en pappa som inte kan hantera detta.

Redan då hanterar Sara sina problem på samma sätt som hon kommer att göra senare i livet. I små explosioner som går ut över henne själv mest av allt. Kroppen blir en väg till utlopp för hennes ångest.

Det kommer koka över

I sina lekar visar Sara att hon förstår orättvisan mellan sin mamma och pappa. Ändå kan hon inte aktivt skapa något annat för sig när hon själv blir vuxen.

Det kommer att koka över. När Sara försöker vara ärlig börjar det spinna alldeles för snabbt runtomkring henne.

Elin Grelsson är skribent och samhällsdebattör. Du hasar av trygghet är hennes välskrivna debutroman, men med huvudpersoner som är svåra att engagera sig i. De upplevs så distanserade och passiva i texten, kanske är det meningen.

Den illa berörande Claire Castillon

Skrivet av: Anna Östman

Den som stöter på den franska författaren Claire Castillons författarskap lämnas sällan oberörd. Hon skriver krasst och personligt och låter sina romaner vara egenterapi.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 5 februari 2012