Drömmarnas skepp

När pappa dör riskerar Jossan och hennes mamma att förlora sitt hem, husbåten. Samtidigt börjar Jossan förstå vad pappa hade upptäckt om Vasaskeppet. Läs en berättelse i två tidsplan, om kärlek, död, kungligheter och fattigt folk.

Jossan är uppvuxen på en husbåt i Stockholm. Hennes pappa arbetade på Statens maritima museum och tack vare hans jobb hade de en kajplats på Skeppsholmen i Stockholm. Jossan älskar att bo på båten och kan inte tänka sig något bättre.

En katastrof på flera sätt

Nu har katastrofen drabbat familjen, Jossans pappa har dött. Mitt i sorgen inser mamma och Jossan att de kanske inte får bo kvar. Men Jossan tänker inte ge sig utan strid. Husbåten är hennes hem, hon tänker inte gå med på att den säljs.

Ett stort intresse som Jossan och hennes pappa delade var Vasaskeppet. Pappa jobbade med en spännande historia kring skeppet men Jossan vet inte vad. En dag får hon en bunt papper i brevlådan. Det är pappa som har skrivit, och snart kan Jossan inte sluta läsa den spännande historien.

Två historier sammanvävda

Vi får följa dagens Jossan och dåtidens Josefina, två historier som snuddar vid varandra. En historisk roman och en modern ungdomsbok i ett. Det är kärlek, romantik och död, kungligheter och enkla, fattiga arbetare. Drömmarnas skepp av Johanna Wilson är en riktigt, riktigt bra bok att sluka.

Läs också

  1. Månskensvargen

    Av: Holm, Elvira Birgitta Tipsat av: Åsa Zetterström

    Pesten härjar, den vidriga sjukdomen har dödat hela Ylvas familj. Utom sig av sorg och rädsla flyr hon till skogs. Där möter hon en stum pojke som bara talar genom sin spelepipa. Hon kallar honom Ulv.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 7 september 2020