Dom som bestämmer

Alla barn har rätt att säga vad de tycker och tänker, men inte bestämma vad andra barn ska tycka, känna eller göra. Så står det i FN:s överenskommelse om vilka rättigheter världens barn ska ha.

Fem barn som inte får vara med och bestämma berättar om hur det är att alltid bli bortjagade från lekplatsen, skogsdungen och fotbollsplanen av de barn som bestämmer. Just när den roliga leken tagit fart kommer de som bestämmer och river den fina kojan som de fem barnen tillsammans byggt i skogsdungen.

Att säga nej

Vad händer när de som bestämmer tar över fotbollsplanen och jagar i väg de andra barnen? Att vara bara fyra som spelar fotboll är inte särskilt kul. De andra barnen som inte fick vara kvar på planen upptäcker att det finns makt i ordet nej. Helt plötsligt är det de som har makten, som bestämmer.

Prata om makt och värderingar

Det finns mycket att prata om i Lisen Adbåges bok för den vuxna som läser och barnet som lyssnar och tittar på bilderna. Till exempel om när det är bra att säga ifrån, att säga nej, och när det är bättre att komma överens.

Jag kan särskilt rekommendera att läsa den här boken tillsammans i en förskolegrupp, i förskolan eller i en lågstadieklass, när klassen arbetar med värdegrundsfrågor. Glöm inte att titta på Lisen Adbåges illustrationer på bokens baksida. Där finns flera ingångar till att samtala om boken.

Läs också

  1. Stopp! Ingen får passera!

    Av: Minhós Martins, Isabel Tipsat av: Eva Gustafsson

    Den maktgalna generalen blir tvungen att anpassa sig när folket inte längre vill lyda. En rolig och ovanlig bok om något väldigt allvarligt, civilkurage.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maria Nordenback den 13 november 2018