Dom som är kvar får Snöbollen

Ett kvalificerat samarbete som gestaltar vilsenheten och tomrumskänslan i en sörjande familj efter att någon har dött. Så beskrivs vinnaren av 2014 års Snöbollen-pris, priset för bästa svenska bilderbok.

Bilderbokspriset Snöbollen för 2014 går till Dom som är kvar av Karin Saler och Siri Ahmed Backström. Så här lyder juryns motivering:

Dom som är kvar av Karin Saler och Siri Ahmed Backström
"Debuterande författaren Karin Saler och bildskaparen Siri Ahmed Backström bryter ny mark när de i Dom som är kvar tar sig an hur vardagen sakta letar sig tillbaka i en sörjande familj. Med små medel, och i kvalificerat samarbete mellan text och bild, gestaltar de vilsenheten och tomrumskänslan i sorgen och visar samtidigt hur de första tecknen på fortsatt liv kan se ut. En berörande och angelägen bilderbok som växer för varje läsning."

Karin Saler debuterar som bilderboksförfattare. Hon arbetar som arkitekt och har även studerat humaniora och samhällsvetenskap. Siri Ahmed Backström arbetar som bilderboksberättare och illustratör, och har tidigare bland annat gjort Syskondagen och Vem hämtar vem?

Prisutdelning och vernissage

Priset delas ut fredag 13 mars klockan 13.00 på Littfest i Umeå Folkets hus. Söndag 15 mars blir det vernissage för en utställning med bilder från boken, på Bildmuseet i Umeå.

Snöbollen - årets svenska bilderbok
Snöbollen är ett nationellt pris som vill lyfta bilderbokens status och synliggöra dess unika möjligheter. Priset delas ut för fjärde gången och prissumman är 50 000 kronor.

Bakom priset står Krumelur – föreningen för unga ord i norr, i samarbete med Umeå Kulturhuvudstad 2014, Svenska Tecknare, Bildmuseet - Umeå universitet, Länsbiblioteken i Västerbotten och Västernorrland, Kulturföreningen Pilgatan och Littfest – Umeås internationella litteraturfestival.

Läs mer på Snöbollens webbplats (länk öppnas i nytt fönster)

Text: Pressmeddelande bearbeatat av Åsa Zetterström, Minabibliotek.se

1. Dom som är kvar

Av: Saler, Karin
    Publiceringsår: 2014
    Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn

Snöbollen till Anna Höglund

Skrivet av: , Minabiblioteks redaktion

Den poetiska och starka Om detta talar man endast med kaniner av Anna Höglund utsågs till årets svenska bilderbok från 2013. "Ett storartat och modigt verk", skrev juryn.

En hisnande existensiell berättelse

Skrivet av: Åsa Zetterström

Snöbollen 2012 gick till Molly & Sus, av Klara Persson. Juryn föll för en strålande bilderboksberättelse över alla åldersgränser. Läs intervjun från 2013 med den glada bilderbokskonstnären.

Apan och jag vinner Snöbollen

Skrivet av: Anna Sahlén

Eva Lindströms bok Apan och jag vann bilderbokspriset Snöbollen 2011. Priset delades ut under årets upplaga av Littfest i Umeå.

Skrivet av: Åsa Zetterström den 19 februari 2015