Dolken från Tunis

Den lilla byn King's Abbot formligen kryllar av potentiella mördare i en av Agatha Christies mest kända böcker.

Den fjärde boken med Hercule Poirot som utredare och en av Agatha Christies mest kända. Här har den berömde detektiven bestämt sig för att dra sig tillbaka och odla pumpor varför han har skaffat sig ett hus i den lilla byn King's Abbot. Snart blir han dock indragen i en mordutredning, assisterad av sin granne läkaren Sheppard (tillika bokens berättare) och dennes syster Caroline som kan ses lite som en prototyp till Miss Marple.

Stor betydelse för deckargenren

En änkas plötsliga död får byn att sjuda av skvaller. Hon har sedan sin makes död föregående år varit föremål för utpressning och innan hon begår självmord har hon postat ett brev till sin älskare, godsägaren Roger Ackroyd, där hon avslöjar utpressarens identitet. Redan nästa kväll påträffas Roger Ackroyd mördad i sitt arbetsrum och brevet är spårlöst försvunnet.

Byn formligen kryllar av potentiella mördare. Tänkbara motiv uppdagas till höger och vänster, men vem är det som egentligen har mördat Roger Ackroyd?

Personligen tycker jag att det är en ganska tunn historia där Agatha Christie försökt vara lite för smart. Poirots lösning av fallet övertygar helt enkelt inte. Bokens stora betydelse för deckargenren och Agatha Christies förmåga att skildra människor och platser gör den dock värd en genomläsning. En del tjusas också av en andra läsning när de väl känner till lösningen för att leta de ledtrådar som missats vid en första läsning.

En flicka kom till Bagdad

Av: Christie, Agatha Tipsat av: Bibliotekets personal

Ett hemligt toppmöte ska äga rum i Bagdad, men kritiska uppgifter har läckt ut. De två motsatta lägren gör allt för att förverkliga sina respektive planer: att genomföra mötet och att stoppa det.

And then there were none

Av: Christie, Agatha Tipsat av: Anna Sahlén

Tio personer lockas till en klippig och enslig ö utanför Englands sydvästkust i en minnesvärd mordhistoria.

En dos stryknin

Av: Christie, Agatha Tipsat av: Anna Sahlén

Den gamla frun på herrgården Styles blir förgiftad och många i hennes närhet verkar ha haft motiv att mörda henne.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Bibliotekets personal den 25 juni 2015