Dogs of war

Rex är en lojal hund, tränad för smutsig krigsföring.

Av: Tchaikovsky, Adrian
Språk: Engelska
Publiceringsår: 2017
Låna

Rex är en duktig hund, lyder sin ägare och får göra det han själv älskar mest. Rex är dock inte en vanlig hund utan en flera hundra kilo tung, genmodifierad och fabriksframställd krigsmaskin i hundskepnad.

Lojala krigsdjur

Rex är den perfekta korsningen mellan människa och maskin, intelligent nog att ta egna strategiska beslut men lojal nog att inte ifrågasätta orders. Och Rex älskar att kriga tillsammans med sin trupp av andra genmodifierade djur, för det gör hans ägare glad. Rex ägare är ett företag som hyr ut sina krigsdjur för användning i komplexa krigszoner där det är för farligt för vanliga soldater, eller där mänskliga soldater skulle ifrågasätta krigets allra smutsigaste metoder.

Det är verkligen en fröjd att läsa Adrian Tchaikovskys böcker och denna är inget undantag. Adrian Tchaikovsky står på djurens sida, vilket även märks i hans bok Children of Time (också en otroligt bra bok!), och det är med glädje och medlidande läsaren får följa hunden Rex och hans samvetskval över att bokstavligen vara för smart för sitt eget bästa.

Spännande samhällskritik

Det är spännande från start och tempot är raskt, 300 sidor går fort. Boken dryper av samhällskritik, svart humor och etiska dilemman. Med den stora debatten kring AI som pågår just nu tar denna bok upp intressanta scenarion för hur en framtid med smarta maskiner skulle kunna te sig.

Enda nackdelen med boken är att fokuset börjar skifta lite väl mycket i slutet och blir spretigt. Det är som att handlingen växer ut i flera grenar och massa nya coola idéer poppar upp och börjar ta fart fastän boken lider mot sitt slut. Det är häftiga sidospår men intrycket blir tyvärr lite stressigt de sista kapitlen.

Uppföljaren Bear Head finns också på biblioteket!