Doften av ett hem

En varm, lycklig, brutal, grotesk och sorglig bok. En bok som man ibland vill krypa in i när det känns varmt och tryggt, och en bok man bara vill gråta åt för att det är så sorgligt och tragiskt. En bok som berör.

Ruth, Dora, Alyce och Hank bor i ett litet samhälle i Alaska. I boken har de sina egna kapitel där deras historia berättas. Vi lär känna dem inifrån men även utifrån då de är bipersoner i varandras berättelser.

Fyra ungas berättelser

Ruth som först bodde med sina föräldrar i ett lyckligt hem men efter en olycka fått flytta, tillsammans med sin lillasyster Lily, till sin känslokalla mormor. Från ett soligt hem som doftade av blommor till ett unket, mörkt och kallt hem.

Dora vars mamma tillbringar den mesta tiden på barer och vars pappa är brutal och begår övergrepp. Hon bor oftast hos sin bästa vän Dumpling. Hemma hos henne är det tryggt.

Alyce har skilda föräldrar. På vintrarna bor hon hos sin mamma där livet består av balett. Hon älskar att dansa. På somrarna hjälper hon sin pappa på hans fiskebåt. Där finns inte utrymme för dans och hennes dröm att bli dansös verkar omöjlig.

Genomtänkt och viktig

Hank är på rymmen tillsammans med sina bröder. Deras styvpappa är så otäck att de inte kan bo hemma längre. De reser med en färja när den yngsta brodern faller över bord.

Alla har de sin historia och varje historia griper tag. Till slut knyts alla trådar ihop och blir en helhet. Det här är Bonnie-Sue Hitchcocks debut. Det började som en dagbok och sen skrev hon om och om igen i tjugo år. Det blev en liten pärla där varje mening känns genomtänkt och viktig. 2019 var hon i Sverige för att ta emot Peter Pan-priset, bara ett av alla priser boken fått.

Fler tips

  1. Vända världen rätt

    Av: Niven, Jennifer Tipsat av: Josefin Rönngren

    Rolig och gripande ungdomsbok om en oväntad vänskap mellan Libby och Jack.

  2. Kanske är det allt du behöver veta

    Av: Lockhart, E Tipsat av: Andrea Ejelöv

    Cadence Sinclair är med om en olycka, men minns sedan inte vad som hände. Ingen i hennes familj vill prata om varför hon hamnade på sjukhus, men Cadence måste få veta sanningen.