Divergent

Beatrice är 16 år och vet att hon snart tvingas välja en falang för resten av sitt liv. I flera veckor har hon oroat sig för vad lämplighetstestet ska rekommendera. Blir det De osjälviska, De ärliga, De lärda, De fridfulla eller De tappra.

Av: Roth, Veronica
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2012
Låna

Korridorerna på skolan är sprängfyllda av folk och det vibrerar i luften av energi, ett slags sista-dagen-feber. Skolan är en av få platser där falangerna blandas. På senare tid har spänningen stigit mellan falangerna, framförallt mellan De lärda och De osjälviska, eftersom De lärda publicerat fientliga rapporter och artiklar.

Beatrice får veta sitt öde

Lämplighetstestet visar något mycket ovanligt om Beatrice. Hon har lika stor lämplighet för flera falanger. Hon är en så kallad divergent, ett ord man knappt får tänka, ännu mindre nämna och något som är mycket, mycket farligt. Nu ska Beatrice alltså slutligen välja den falang som hon känner mest dragning till, och samtidigt tvingas lämna familjen. Ett frunktansvärt svårt beslut, men falang går före blod.

Så blir Beatrice istället Tris och de svåra initeringsproven startar i hennes nya falang, De trappra. Hon njuter av det nya med skratt, djärva tilltag och utmattning efter en hård dag. Hon blir vän och lite till med Four, en av ledarna i falangen, En farlig och mycket spännande tid börjar när det uppenbaras att en grym framtid planeras, för några av falangerna.

Veronica Roth har skrivit en dystopi, om en värld där man delar upp människor enligt andra regler än familjer och släkten. Jag gillar världen och jag gillar Beatrice. Jag tror många andra också kommer att tycka om den här boken. Många som gillar Hungerspelen av Suzanne Collins eller Kaostrilogin av Patrick Ness

The knife of never letting go

Av: Ness, Patrick Tipsat av: Craig McDonald

Imagine living in a world where people's thoughts were broadcasted aloud for all to hear.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 9 april 2013