Dit du inte får gå

Om du besöker Gamla stan och Mörkån blir du aldrig mer densamma. Det vill säga, om du ens har turen att komma därifrån.

Alla vet att man inte ska gå till Gamla stan, en labyrint av kullerstensgränder, gamla hus och mystiska personer. Vuxna varnar barn och ungdomar för att gå dit med berättelser om spöken, mystiska försvinnanden, prostituerade, mördare och sagoväsen. Men det finns andra berättelser också, om äventyr, sexuell frigörelse och kärlek. Mörkån rinner genom Gamla stan och ger stadsdelen en uråldrig kraft som ingen helt förstår.

En kväll blir lockelsen för stark, fem ungdomar från trygga Fält beger sig till Gamla stan. De har varit vänner länge, lever olika liv och har olika anledningar att gå dit. Framför allt vill alla fly från något och testa det förbjudna.

För en del blir kvällen början på något underbart och beroendeframkallande. För några blir kvällen en mardröm som de bara vill glömma. Nästa dag inser gänget att en av vännerna inte kommit tillbaka.

Dit du inte får gå är den första fristående boken om Mörkån. Du som gillar nagelbitar-skräck med stänk av fantasy borde verkligen prova den. En imponerande debutbok som jag verkligen hoppas följs av flera. För har du väl blivit fångad av Mörkån och Gamla stan så är du fast.

Du kan läsa början av boken på Smakprovs webb.

Fler parallella världar

 1. En väktares bekännelse

  Av: Säfström, Elin Tipsat av: Annika Edlund

  Tilda åker runt på inlines med hunden Dumpe i släptåg. Hon vaktar Stockholm. Ansvaret är hennes nu när mormor åkt till Norrland på annat uppdrag.

 2. Reckless

  Av: Funke, Cornelia Tipsat av: Emilia

  Boken handlar om en räv, en mal och en kille.

 1. Darkside

  Av: Becker, Tom
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Andrea Ejelöv den 23 januari 2018