Dinosaurier i Robertsfors

Känner du till bladgänget, tuppkamsgänget och köttgänget? Då har du kanske läst boken Det var en gång - massor av dinosaurier. Årskurs 2 i Robertsfors har träffat Sarah Sheppard som har gjort boken.

Sarah Sheppard är författare och illustratör. Hon skriver och ritar faktaböcker, bland annat om olika djur. Vårterminen 2015 träffade hon eleverna i årskurs 2 i Robertsfors. Hon hade med sig sina böcker och sin samling med dinosauriefossil. Där har hon en dinosaurietand som är 100 miljoner år gammal!

Dinosaurier och andra djur

Sarah Shepard hos årskurs 2 i Robertsfors
Hennes första dinosauriebok kom ut 2008. Sedan upptäckte forskarna nya fossil från dinosaurier som hade varit okända tidigare. Då var Sarah Sheppard helt enkelt tvungen att skriva fler dinosaurieböcker.

Djur som lever i svenska skogar idag är också intressanta tycker hon. Visste du till exempel att harar äter sitt eget bajs? Eller att rådjur har en inbyggd varningsskylt? Eleverna i årskurs 2 undrar hur Sarah Sheppard tar reda på all fakta som hon behöver när hon ska göra en bok.

– Jag lånar allt som finns om ämnet på biblioteket. Ibland blir det så många böcker att det blir pinsamt och då lånar jag på mina barns lånekort istället. Sen läser jag allt och plockar ut det som jag tycker är extra intressant.

En annorlunda kartbok

Sarah Shepard i Robertsfors våren 2015
Boken Viktiga kartor: för äventyrare och dagdrömmare är fylld med både fakta och fantasi från spännande och mystiska platser runt om i världen. Här kan du läsa om isbjörnar, ädelstenar och djuphavsgravar. Det märks att många elever gillar den här boken.

Sarah Sheppard har själv varit på Svalbard.

– På Svalbard bor det fler isbjörnar än människor. Om man ska ta en promenad måste man därför ta med sig ett gevär så att man kan försvara sig om man råkar illa ut. Och runt alla förskolor och skolor är det jättehöga staket, så att barnen ska kunna leka tryggt på skolgården.

Till sist plockar Sarah Sheppard fram sin låda med dinosauriefossil. Eleverna får känna på en 100 miljoner år gammal dinosaurietand och lika gammalt dinosauriebajs. En riktig höjdpunkt för många av dinosaurieentusiasterna.

Text och foto: Jenny Sandells, Robertsfors bibliotek

 1. Varning för köttgänget

  Av: Sheppard, Sarah
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Paleontologi
  Finns som: Bok
 2. Viktiga kartor

  Undertitel: för äventyrare och dagdrömmare
  Av: Sheppard, Sarah
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Geografi
  Finns som: Bok
 3. Djuren i skogen

  Av: Sheppard, Sarah
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Zoologi
  Finns som: Bok
 4. Harry & Härta Hare

  Av: Sheppard, Sarah
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Däggdjur (Mammalia)
  Finns som: Bok

Berättelser om dinosaurier

Skrivet av: Åsa Zetterström

Här är en lista med kapitelböcker om dinosaurier. De är ganska tunna och lätta att läsa.

Fakta om dinosaurier

Skrivet av: Åsa Zetterström

Det finns många faktaböcker om dinosaurier att låna på biblioteken. Här är en lista med några som kan passa för dig som läser själv.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: ADM\asazet den 20 april 2015