Din stora kärlek

När hennes nya kärlek berättar om en gammal flickvän som inte lämnar honom ifred blir Ellen först intresserad av hennes besatthet.

Hypnoterapeuten Ellen tror att hon äntligen träffat sin stora kärlek, allt känns så rätt den här gången. Patrick är änkling sedan åtta år. Han är klok, vänlig, ser bra ut och har en underbar liten son.

Förföljelse

I sitt arbete som hypnoterapeut träffar Ellen människor som vill få hjälp att komma till rätta med alla slags problem. Den senaste klienten lider till exempel av en våldsam smärta i ena benet som ingen doktor, naprapat eller sjukgymnast lyckas finna någon bot på. Klientens sista hopp är Ellen och hennes hypnos.

När förhållandet med Patrick börjar kännas riktigt allvarligt, vill han plötsligt bekänna något för henne. Hans före detta flickvän Saskia kan inte acceptera att deras relation är över. Hon har i tre års tid förföljt honom dagligen och överöst honom med e-post, sms och gåvor. Ellen blir inte rädd, som Patrick fruktar, utan fascinerad. Vad kan driva en människa till ett sådant beteende?

När Patrick, långt senare, i förbifarten råkar nämna att det som var början till slutet på hans och Saskias förhållande var att hon plötsligt och utan synbar anledning fick väldiga smärtor i sitt ena ben, börjar Ellen förstå precis hur långt Saskia är villig att gå för att få total insyn i Patricks liv. Nu börjar också en viss rädsla för konsekvenserna av hennes besatthet att smyga sig på.

Sanningen bakom ytan

Ju mer jag som läsare får reda på om Saskias och Patricks förhållande desto mer sympatiserar jag med Saskia. Det som först framstår som ett väldigt enkelt fall av "galen kaninkokande kvinna", blir allt mer komplext ju fler fakta som blottläggs.

Det är just den förmågan som jag tycker så mycket om med Liane Moriartys författarskap. Konsten att skala av lager på lager och uppenbara sanningar som är dolda bakom ytan. Hon använder samma grepp i alla sina böcker, först får vi se en vacker och lyckad fasad och sedan vad som verkligen döljer sig där bakom.

Vill ni läsa böcker som myllrar av kvinnlig vänskap, starka karaktärer och gripande historier, läs Liane Moriarty! 

Fler böcker av Liane Moriarty

Fler tips

  1. Gone girl

    Av: Flynn, Gillian Tipsat av: Anna Östman

    Amy är borta. Hennes make Nick kommer hem till en öppen ytterdörr och ett slagfält i vardagsrummet. Deras förhållande har varit dåligt den sista tiden, men Nick skulle aldrig skada sin fru på något sätt. Säger han.

  2. Värd att döda

    Av: Swanson, Peter Tipsat av: Anna Sahlén

    Ted och Lily möts av en slump vid en bar i väntan på ett flyg. Ted berättar att han sett sin fru vara otrogen och att han skulle vilja döda henne. Lily erbjuder sig att hjälpa till.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Elenor Lindberg den 16 november 2020