Diktsamling

Absurd poesi gjord för högläsning!

Lina Ekdahls nya diktsamling heter just Diktsamling, och har fått ett blåvitt Konsumliknande omslag. Det får mig att associera till Sonja Åkessons diktsamling Pris från 1968, som lånade och förvrängde hurtigt reklamspråk.

Humoristiskt och utåtriktat

Lina Ekdahl har också plockat typiska fraser och situationer ur samtiden, men nu är det tidningsartiklar som går att känna igen som ekon i dikterna.

"Den moderna människan är fri
föds utan smärta
av en positiv och informerad mor
och är välplanerad
i den personliga utvecklingen
och ingår i samhällets tillväxt
som består av kvalité, service och vetediet"

Den som fastnat för Kristina Lugns eller Sonja Åkessons poesi blir lycklig av att läsa Lina Ekdahl. Hon skriver absurt, humoristiskt och utåtriktat. Ja nästan lite "ful-lyrik", långt från det högstämda och eteriska.

Passar som högläsning

Visst finns naturen med i vissa dikter, men det är en natur som ständigt blir manipulerad av pådrivande och frustrerade människor. Visst i jösse namn kan väl igelkotten där borta anstränga sig och vinka litegrann? Ge lite respons? Ska det vara för mycket begärt?

Det är oerhört tacksamt att läsa Lina Ekdahls dikter för publik. De fungerar i de flesta sammanhang
utom möjligen begravningar. Hon, som också är dramatiker och estradpoet, debuterade 1994 med diktsamlingen Fram på dagen.

Jag upptäckte henne i och med boken Nuförtiden som kom ut 2002. Den av hennes diktsamlingar som har den mest Ekdahlska titeln av dem alla är den från 2007: Sprid glädje på sjömansgården Anette.

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Världens kortaste diktform II

Skrivet av: Hans Millgård

Dag Hammarskjöld skrev haikudikter. Det har även författarna Tomas Tranströmer och Sonja Åkesson gjort. De 17 stavelserna i en haiku-dikt kan trots sin begränsning rymma stora världar.

Svensk arbetarlitteratur utvecklas

Skrivet av: Örjan Westberg

Nya tider i folkhemmet. När Sverige blev ett välfärdsland förändrades även arbetarlitteraturen. Vilhelm Moberg skrev historiska skildringar och kvinnliga författare som Sara Lidman och Maja Ekelöf fick stort genomslag.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 18 juli 2012