Diktatorn

Bild och text samspelar lekfullt och utmanande i den här boken om en liten pojke som styr sin omgivning likt en diktator.

Av: Stark, Ulf
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2010
Låna

En bilderbok som handlar om när barn bestämmer. Den kom 2010 men är fortfarande aktuell.

Samspelet mellan Ulf Starks text och Linda Bondestams bilder är lekfullt och utmanande. Bokens lilla diktator är avbildad i en uniform som för tankarna till Nordkorea eller Ryssland. Den lilla pojken åker pansarvagn till och från ministeriet varje dag.

Bokens korta kapitel har rubriker som Diktatorn går till sängs och Diktatorns fot. Texten i rubrikerna är dessutom satt med bokstäver som påminner om det kyrilliska alfabetet.

Flera perspektiv

Diktatorn är en bok som gå att läsa ur olika perspektiv. Med barnets ögon är det en berättelse om en vanlig dag i förskolan. Som förälder till en allsmäktig 3-åring, som kan själv och gärna uttrycker sin egen starka vilja i alla lägen, kan en vuxen läsare känna igen sin egen vardag.

Boken kan också läsas som en politisk satir över en totalitär stat som Nordkorea eller Ryssland och dess ledare.

Fint samarbete

Det framgångsrika samarbetet mellan illustratören Linda Bondestam och Ulf Stark fortsatte fram till Ulf Starks död 2017. De hann ge ut ytterligare tre bilderböcker, och den sista - Djur som ingen sett utom vi, vann Snöbollen 2016 för årets bästa bilderbok.

Mer av Ulf Stark

  1. En mycket speciell berättare

    Skrivet av: Åsa Zetterström

    Han skrev vackra, roliga, sorgliga, underfundiga böcker för barn och ungdomar. Författaren Ulf Stark har dött.

Läs också

  1. Bosse & Bella och trumpna Donald

    Av: Gahrton, Måns Tipsat av: Maria Nordenback

    En mycket aktuell bilderbok där Måns Gahrton och Amanda Eriksson vänder sig till båda sina målgrupper, den vuxna högläsaren och det lyssnande och tittande barnet.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maria Nordenback den 11 december 2018