Digitala språkcaféer når ännu fler

Med språkcaféer och läxhjälp online har Vän i Umeå lyckats nå ut till ännu fler deltagare och volontärer.

Människor i videomöte gör skaka-hand-gester Foto: AndreyPopov/Bigstock
Vän i Umeå har erbjudit digitala språkcaféer sedan pandemin började och sedan restriktionerna hårdnade i november är de helt digitala. Språkcafé med läxhjälp erbjuds på måndagar och vanligt språkcafé på torsdagar. På måndagar genomförs caféet tillsammans med studieförbundet Bilda och på torsdagar deltar volontärer.

Bibliotekspedagog Eva Gouriye, på Umeå stadsbibliotek, medverkar också vid dessa tillfällen.

– Det är så roligt att vara med på språkcafé, eftersom man nästan varje gång träffar nya människor från olika delar av landet, och även från andra länder. Varje vecka ser jag fram emot att träffa nya människor som är med av olika anledningar, säger Eva Gouriye.

Det är ett 20-tal deltagare i snitt vid varje tillfälle och som mest har 31 personer deltagit via Zoom. Deltagarna delas upp i mindre digitala rum med fem personer i varje som mest, så att det finns chans att träna svenska och få enskild hjälp med läxor, med mera.

Eva Gouriye
Vän i Umeå har också en individuell läxhjälpsmatchning och sedan pandemin började har närmare 200 personer matchats i läxhjälpen. Det betyder att cirka 100 personer har fått enskild läxhjälp, antingen vid ett enstaka tillfälle eller under en längre period.

Når ännu fler än tidigare

De digitala lösningarna har öppnat nya möjligheter och vi har haft deltagare och volontärer från Timrå, Gällivare, Göteborg, Tyskland, Peru och England. De flesta med någon typ av anknytning till Umeå.

Vän i Umeå har också sett att de digitala caféerna gör det möjligt för kvinnor som annars är hemma med sina barn att vara med, så det är ett koncept som mycket väl kan komma att finnas kvar efter pandemin.

Länkar till anmälan

Måndagar språkcafé https://us02web.zoom.us/j/86479491998länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Torsdagar språkcafé https://us02web.zoom.us/j/89445319535länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Intresseanmälan volontär https://forms.gle/hgJipp2GYD889ypPAlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Intresseanmälan läxhjälp https://forms.gle/3VpD1csUuc5ioTzTAlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Eva Gouriye Anna Östman den 24 mars 2021