Det var vi

Bladvändare som ger hisnande perspektiv på livet.  

Av: Hashemzadeh Bonde, Golnaz
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2017
Låna

När Nahid får veta att hon bara har månader kvar att leva blir hon arg på sjukhuspersonalen. Hon har själv jobbat i vården och tycker inte att de lämnar beskedet på rätt sätt.

En kamp mot tiden

Hon är förresten arg på hela livet. Hon skulle ju bli läkare, göra revolution i Iran och kämpa för friheten. Nu sitter hon i Sverige med ett liv som blev något helt annat – och som med oväntad hastighet går mot sitt slut.

Nahids bitterhet vet stundtals inga gränser, vilket ofta går ut över hennes dotter. För Nahid är det betydligt lättare att snäsa av än att släppa fram sina många sår.

Men så får Nahid reda på att hon ska bli mormor. Det blir en tråd att hålla fast i. Men också en kamp mot tiden.

Hisnande perspektiv

Boken är snabbläst och fångar mig av flera skäl. För det första är Nahid en komplex karaktär som tvingar en att tänka på vad svåra erfarenheter gör med människor. Jag gillar att hon får vara både stark och svag på samma gång. För det andra lyckas Golnaz Hashemzadeh Bonde på bara 200 sidor berätta en historia som ger hisnande perspektiv på livet och döden – och på alla förhoppningar, ideal och prövningar som ryms däremellan.

 

Fler tips

  1. I skuggan av sommaren

    Av: Strang, Peter Tipsat av: Ulrika Sjölin

    "Du får gärna ta med dig någon, om du vill. En anhörig eller nära vän." Utanför fönstret pågår det vanliga livet. Det som handlar om sommar, bad, båtar, glasstrutar och utomhusserveringar. Allt är som vanligt, men ändå inte. Inte för Jacob. Inte längre. Inte sedan mötet med läkaren.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Karin Råghall den 20 juli 2018