Det tysta ropet

Prisbelönta noveller av en betydande science fiction-författare.

Boken är en novellsamling där novellen "Det tysta ropet" ("I have no mouth, and I must scream") har fått ge namn till hela samlingen. Novellerna är skrivna av Harlan Ellison, en science fictionförfattare, som var verksam mellan slutet av 1950-talet till millenniets början.

Tidlösa noveller

Det tysta ropet gavs ut 1967 och vann en Hugo award året därpå. Alla noveller har en personlig inledning av författaren och även om vi kan ana tidsandan i reflektionerna kring dem är de flesta tidlösa och väl värda att läsa än idag.

I "Det tysta ropet" möter vi fem människor som torteras av en A.I. efter att mänskligheten utrotats, en grym och stark novell som också blev ett dataspel 1996.

Vi får också ta del av en en teleportörs grymma öde på en utomjordisk cirkus och möter en ful pojke i en vacker värld. Det finns en litterär ambition i de flesta novellerna och författaren väjer inte för starka ämnen. I novellen "Mytens värld" kraschlandar ett skepp på grund av en våldtäkt, överlevarna måste överleva varandra snarare än omgivningen.

Harlan Ellison är väl värld att läsa än idag och en författare som påverkat vår populärkultur. Science fiction när den är som bäst .

Fler tips

  1. Råttans år

    Av: Chen, Qiufan Tipsat av: Tommy Bildström

    En ruskig bekantskap från Kinas främste SF-författare.

  2. Arrival

    Av: Chiang, Ted Tipsat av: Terje Nordin

    En novellsamling som förutom novellen bakom filmmanuset till Arrival innehåller fler fascinerande berättelser av Ted Chiang, skrivna med ett både enkelt och medryckande språk.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 10 februari 2023