Det tredje ljuset ; Små ting som dessa

Två noveller som båda har glimtar av hopp för människor i utsatta situationer.

Irländskan Claire Keegan har skrivit två riktigt fina och prisade noveller, som nu kommit på svenska i en tunn volym.

"Det tredje ljuset", gavs ut för ett tiotal år sedan för första gången. Den handlar och om en fattig flicka från ett smått kaotiskt hem, som lämpas över till en kärleksfull fosterfamilj i djup sorg, och där får en fin sommar.

Novellen är otroligt inkännande, där hela berättelsen ses strikt ur barnets perspektiv. En stark och direkt berättelse, full av närvaro.

Baserad på verkliga händelser

Den andra novellen, "Små ting som dessa" är nyskriven. Där vi får möta en skötsam och mycket empatisk familjefar som plötsligt får inblick i hur unga kvinnor "på glid" låses in och tvingas arbeta på klostrens tvätteri.

Trots det tunga ämnet är det familjefadern, hans våndor och ställningstagande under en enda julhelg som står i fokus, och får berättelsen att ändå andas hopp.

Enligt efterordet pågick detta tvångsarbete ända fram till 1996 och lär ha drabbat kanske upp till 30 000 unga kvinnor och mödrar, som först 2014 fick en politisk ursäkt. Katolska kyrkan har fortfarande inte något att säga offentligt om saken. Arkiven har förstörts och hemligstämplats.

"Många flickor och kvinnor förlorade sina barn. En del miste livet. En del miste de liv de hade kunnat få. Det är inte känt hur många tusentals spädbarn som dog på dessa inrättningar eller adopterades bort." skriver Claire Keegan.

Av samma författare

 1. Small things like these

  Av: Keegan, Claire
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2021
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Fler boktips

 1. Saker vi inte säger

  Av: O´Flanagan, Sheila Tipsat av: Aina Gustavsson

  I ett Magdalenkloster på Irland dit gravida och ogifta kvinnor skickades för att föda på 1950-talet möter vi Dilly, en ung kvinna som straffas hårt för sina synder.

 2. The witch elm

  Av: French, Tana Tipsat av: Anna Sahlén

  En intrikat och olycksbådande thriller som är full av vändningar.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Mattias Nilsson den 7 augusti 2023