Det som hände i källaren

Ella börjar i högstadiet och plötsligt har så mycket blivit annorlunda. Dessutom säger tant Asta att Ella har en särskild gåva. I Isabellas källare ska hon prövas.

Ellas sommarlov har varit sjukt trist. Oändligt långa dagar i en sommarstuga med mamma och pappa. Det mest upphetsande var att cykla till badet. Bästisarna har inte brytt sig om henne.

Ny skola

Nu är det hösttermin och ny skola, högstadiet. Plötsligt är alla kompisar så coola med likadana plastskinnjackor och mycket tissel och tissel. Men Dylan med skateboarden är som en verklig kompis.

Där finns också kloka tant Asta. Ella har inte känt henne så länge. Människor blir ängsliga i vår närhet, säger tant Asta. Hon säger att Ella har gåvan, att hon har kraft och makt och energi.

Att höra till

Isabella i skolan får alla att göra som hon vill. Hon kräver att Ella slutar med gymnastik om hon vill få komma på Isabellas fest. Ella vet inte om hon verkligen vill det, men plötsligt känns det så himla svårt att inte höra till.

Det blir en fest med folköl och snurra flaskan. Ella ska kyssa Dylan, inför alla.

Sedan blir det en fest till, i Isabellas källare. Hon har letat fram sin mormors ouijabräde från 1800-talet och nu ska de prova det. Ella är den magiska person som ska få det att fungera.

Det som hände i källaren är en rysare du inte ska läsa när det är för mörkt. Den passar bra att läsa på ljusa sommarkvällar. Författaren heter Rebecka Åhlund och hon älskar att skrämmas. Det här är en fristående fortsättning på Flickan på tavlan och Ibland blir skogen vred.

Flickan på tavlan

Av: Åhlund, Rebecka Tipsat av: Annika Edlund

Om du vill ha en bok som ger kalla kårar men också något att fundera på, då är den här perfekt. En rysare av det verkliga slaget.