Det ska vi läsa i sommar

Vi har frågat bibliotekens personal om vad de tänker läsa i sommar. Hitta lästips bland de romaner, biografier och faktaböcker som listas.

"Jag planerar att läsa Er tredje man av Denise Rudberg, som är tredje delen i serien Kontrahenterna, om tre kvinnor som under andra världskriget arbetar som signalspanare för att knäcka koderna i tyskarnas meddelanden.

Bakvatten av Maria Broberg står också på läslistan. Emellanåt kommer jag att varva annan läsning med Ulf Lundells Vardagar 4 och 5. Vardagar passar bra att läsa bitar ur då och då eftersom de är skrivna i dagboksform."


"Heartstopper del fyra står längst upp på att läsa-listan. Sedan blir det nog lite ungdomsböcker såsom Om det regnar i Ahvaz, Concrete Rose, On the come up och Fail.

Även Where the crawdads sing och There There finns med på listan över böcker jag gärna vill läsa, men som alltid med böcker så ska en ha rätt humör för rätt bok, så det kanske snarare blir lite deckare, om jag får tag på någon jag vill läsa."


"Den som ser av Herbjørg Wassmo är den avslutande fjärde delen i ett romanepos som tog sin början med Dinas bok. Jag blev helt uppslukad av den här fantastiska berättelsen när den kom 1990 och blev så lycklig när jag såg att det kom en del till. Jag längtar till semestern när jag har tänkt läsa om alla fyra igen.

Dina är en stark kvinna som går sina egna vägar och vägrar att låta 1850-talets könsroller begränsa hennes livsstil. På den nordnorska gården Reisnes är det hon som bestämmer och ingen får tala om för henne hur hon ska leva sitt liv eller styra sina verksamheter. Hela serien är Dinas bokLyckans son, Karnas arv och Den som ser."


"När det börjar lida mot sommar får jag alltid ett starkt sug efter fantasy, och det är inget undantag i år. Jag ser fram emot att hugga in i Brandon Sandersons Mistborn-serie, och därefter Siri Petterssons trilogi Korpringarna. De är ju alla ganska mastiga, så jag kommer varva dem med Tove Janssons Mumin-böcker och en omläsning av Tsugumi Ohbas och Takeshi Obatas manga Death Note - en gammal favorit som till mångt och mycket håller än."


"Jag brukar ofta läsa om gamla favoriter under sommaren. Just nu håller jag på och återupptäcker Inger Edelfeldt, så det har jag tänkt fortsätta med. Både det hon skrivit för vuxna och för unga. I fiskens mage, Missne och Robin samt Juliane och jag hör till dem som står på tur.

Jag har även tänkt läsa om Väggen av Marlen Haushofer. Planen är att ta mig igenom den på tyska, eftersom jag inhandlade ett exemplar i Österrike för några år sedan och som fortfarande väntar på att bli läst. Vi får väl se hur det lyckas!"


"Jag längtar efter att äntligen få fortsätta med Louise Pennys serie om kommissarie Gamache i Montreal, Kanada. Del tio och elva har hunnit komma, utan att jag har läst dem. Det ska jag äntligen göra på semestern. Det är väldigt trivsamma miljöer och Gamache är en otroligt vänlig och trivsam kommissarie, som utreder otäcka mord. Han får hantera en hel del intriger i polishuset, som tar sig väldigt otäcka former det också. Det blir en väldigt bra balans.

Sedan ska jag också läsa ikapp de tre Tess Gerritsen-deckare jag inte hunnit med. Det är väldigt amerikanskt, vilket jag i vanliga fall inte är stormförtjust i, men jag gillar rättsläkare Maura Isles och kriminalinspektör Jane Rizzoli väldigt mycket. De är varandras motsatser och kompletterar varandra väldigt bra. Det är dynamiken mellan dem som jag tycker är en av de allra bästa i denna deckarserie. Det är mer lättsmält, men bra och underhållande. På gränsen till äckligt ibland, men hittills har de i alla fall inte gått över min gräns."


"Jag ska läsa och recensera tre färska skräckisar från förlaget Swedish Zombie. Göteborg i dystopisk mardröm i Järnvärld av Frida Windelhed, där de döda vandrar på gatorna. 

Jag dödar en av David Renklint handlar om sorg och förtvivlan i skräckskrud. 

Det jävla djuret av Mårten Dahlrot, om den underliga kaninen Påsen som vänder upp och ner på Sander och Mias värld."


"Det enda jag vet med säkerhet att jag ska läsa ännu är The memory theater av Karin Tidbeck, som kom ut tidigare i år. Det jag läst tidigare av hen har varit otroligt bra och fantasifullt; science fiction när den är som bäst.

Boken har också en intressant bakgrundshistoria då Karin Tidbeck har skrivit den på engelska, i stället för modersmålet svenska, eftersom hen haft svårt att få sitt skrivande utgivet på svenska av svenska förlag. Det går att läsa mer om i en intervju i tidningen Skriva."


"Jag tänker alltid att jag ska läsa så mycket under sommaren, sedan får jag vara nöjd om det blir en bok eller max två i slutändan. 

The talanted Mr Ripley av Patricia Highsmith - för att jag har lyckats missa denna klassiker i deckargenren, och psykopater fascinerar,

Piranesi av Susanna Clarke - eftersom den ser ut att vara en oemåtståndlig mysteriebok med spöklika förtecken. 

Uppdrag Hail Mary av Andy Weir - ingen sommarläsning är komplett utan riktigt maffig science fiction-läsning, denna av författaren till The Martian."


"Som högläsning hoppas jag på att få läsa Tjuven på Highland Falcon av M.G. Leonard och Sam Sedgman. Det är första delen i en deckarserie för barn som utspelar sig på tåg. Jag gillar tåg och det känns spännande att läsa en tågdeckare som utspelar sig i nutid.

Och så ska jag läsa Kristina Sandbergs En ensam plats. Hon skriver så bra och det känns som ett angeläget ämne, om människors ensamhet i det riktigt svåra.

Efter att ha sett en dokumentär om Joan Didion så vill jag läsa hennes böcker och jag tänker börja med Blå skymning.

Och jag vill sticka massor i sommar och läsa om stickning, till exempel Strands of Joy av Anna Johanna, en finsk stickdesigner."


"Jag ska beta av böcker om rymdnekromantiker, författardrömmar och rymdskepp, om allt går enligt mina läsplaner. Troligtvis slinker det in något spontant seriealbum mellan allt. 

Tamsyn Muir - Gideon the ninth 
Sylvia Plath - Glaskupan
Ann Leckie - Ancillary justice
Rick Remender - Black science"


"Jag älskar att läsa på sommaren och det är också då som jag vanligtvis läser som mest. Jag brukar passa på att läsa skräck när det är ljust ute och gärna lite nyare titlar. Vänligheten av John Ajvide Lindqvist samt Mats Strandbergs Konferensen är två spännande titlar som jag i alla fall funderar på. Jag börjar nog med The night visitors av Carol Goodman och kanske gör ett nytt försök på den hyllade boken The only good Indians av Stephen Graham Jones som jag började på förra sommaren.

Jag laddar upp med lite fakta också. Press Reset av Jason Schreier som handlar om spelindustrin och jag har nyss läst Medicinska moraler och skandaler så jag är lite inne på medicinhistoria nu. Jag har tittat på böckerna Konsten att skära i kroppar av Lindsey Fitzharris och den svenska antologin Främmande nära.

I år så har jag också bestämt mig för att läsa mer serier och jag recenserar dem på Goodreads-kontot 'nerdmaling'."

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Minabiblioteks redaktion den 18 juni 2021