Det okända universitetet

En sammanställning av författarens poesi som tar upp hans prosatematik i mer kondenserad form och skapar en ödesmättad stämning.

Det okända universitetet är den chilenske författaren Roberto Bolaños egen sammanställning av sin poesi. Den nästan 500 sidor långa samlingen publicerades först efter hans död och har kallats hans litterära testamente.

Mörk värld

Här varvas fria dikter varvas med längre och kortare prosastycken. Det är en mörk värld som målas upp, med återkommande skildringar av död och destruktiv sexualitet. Som i slutstroferna på dikten "En helg": 

"Jag drömmer om en helg
full av döda poliser och bilar
som brinner upp på stranden.

Unga blyga kroppar, så
kan vi sammanfatta dessa år:
unga blyga kroppar som blir skrynkliga,
som ler och med skrevande ben studerar
i det tomma badkaret.

Behållning i helheten

Vid den första genomläsningen av Det okända universitetet var jag inte imponerad. Kanske berodde det på en ovana att läsa poesi, men jag saknade också det ständiga driv som präglar Roberto Bolaños romaner och noveller. Men efter att ha läst igenom samlingen en andra gång började min uppfattning att ändras.

Många av de teman som tas upp i hans prosa återfinns redan här, men i mer kondenserad form. Den största behållningen fann jag inte i de enskilda dikterna, utan i den ödesmättade stämning man vaggas in i när man läser dikt efter dikt, sida upp och sida ner. Om du ska läsa endast ett modernt diktverk i höst, läs det här.

"Det finns inga bilder längre, Gaspar,
eller metaforer i området.
Poliser, offer, horor beväpnade
med avlagda militärvapen, bögar,
araber, lotteriförsäljare,
feminister som skriver på sina rum.
Hopplöshet. Vrede.
Skymning."

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Jonas Karlsson den 23 augusti 2017