Det här kalla landet

Skrämmande om en möjlig framtid i Sverige där främlingsfientliga partier får mer och mer makt.

Affärer slår igen till höger och vänster. Ungdomar kan inte få bostad eller jobb. De som har jobb måste gå ner i tid. Gatorna är fulla av folkförflyttade från andra länder och missnöjet sprider sig.

I Lindsborg, en mellanstor stad i Nordland, bor Noomi och Zahra. De är totalt olika men kommer att förändra varandras liv.

Noomi

Noomis familj har det gott ställt, men hennes pappa och bror bråkar jämt om politik. Noomis eget problem är att föräldrarna inte längre köper allt nytt hon vill ha, eftersom de har fått minskad arbetstid. Hon kan inte heller sluta tänka på trashbruden Zahra som hänger väldigt mycket med Jasper. Det var faktiskt Noomi som träffade honom först.

Zahra

Zahra är folkförflyttad. Med sin pappa har hon flytt från Istad, men hennes mamma och bror hade inte samma tur. Fast tur? Det här nya landet är kallt och idiotiskt. Överallt blir hon klassad som värdelös bara för att hon inte är född i Nordland.

Dessutom skyller de infödda alla problem på de folkförflyttade. Spänningarna mellan grupperna ökar när regeringsvalet närmar sig. Noomi och Zahra är klasskompisar, men inte vänner. Snarare hatar de varandra. De är på kollisionskurs och så är även landet.

Att dras med eller stå emot

Trots att författaren använder nya ord och andra namn på länder och städer så känner du som läsare igen dig. Du får följa en ung tjej som dras med i rasistiskt hat som omger henne. Och en annan som försöker stå emot. Det är också en bok som visar att det går att ändra åsikt om något eller någon.

Läs också

  1. Svenne

    Av: Nilsson, Per Tipsat av: Helen Forsberg

    En riktigt bra bok om samhället Sverige. Hur lätt är det att bli manipulerad? Vad är rätt och vad är fel? 17-åriga Svenne dras in i sammanhang han inte kan kontrollera.

  2. De starkare

    Av: Frimansson, Inger Tipsat av: Elenor Lindberg

    Hur det känns att behöva lämna sitt land, sitt språk, sin identitet och fly till en annan del av världen, kan de flesta av oss bara föreställa sig.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Andrea Ejelöv den 19 juli 2017