Det gäller att fånga katten i svansen

Hur många gånger har man inte passerat under Jörgen Fogelquists målning i Stadsbibliotekets entré. Känt kraften, rörelsen och det smått hissnande perspektivet. Umeälven och yttre rymden. Det nära och det obegripligt fjärran.

Några av oss hade förmånen att få följa arbetet med målningen när den fullbordades under några hektiska veckor före bibliotekets invigning i september 1985. Nyfikna som barn stod vi där och såg hur stuckatörerna lade grunden, en blöt puts av kalk, marmormjöl och marseilletvål. På den målade sen Fogelquist och snabbt gick det. Putsen fick inte hinna torka innan färgen kom på.

"Det gäller att fånga katten i svansen". Orden är Jörgen Fogelquists egna och finns återgivna i de minnesord  Folke Edwards skrev över den konstnären i DN efter hans bortgång. Edwards karaktäristik av Fogelquists måleri är så på kornet att jag tillåter mig citera; "Det gäller att fånga själva ögonblicket. Livet som ett otal levande ögonblick. Det är inte den självförsjunkna tyngden utan den svävande tyngdlösheten. Ögonblicket som plötsligt skenar förbi. Som blixten från en klar himmel."

Just här är det inte blixten som står för dramatiken utan Halleys komet som var högst aktuell vid den här tiden. Målningen har blivit en självklar utgångspunkt för många biblioteksvisningar genom åren, en självklar bild för vad biblioteket har att ge. Här kan man hitta fakta om allt mellan himmel och jord och människors tankar kring de stora sammanhangen.

Att konst som den här dessutom kan återge saker, ting och förhållanden rimliga proportioner i en tid av ständig förändring gör inte själva upplevelsen mindre.

Som ”en Ikaros som ännu inte störtat” beskriver Folke Edward konstnären i den utställningskatalog som kom i anslutning till den stora retrospektiva utställningen på Waldemarsudde2002. ” Det är kanske rytmen och musikaliteten- det lätta anslaget, spänsten och den vibrerande energin –som gör honom unik.”
  1. Nya målningar och tillbakablick

Undertitel: [Konstakademien 20 jan-11 febr 1990, Konstmuseet i Ystad 25 febr-1 april 1990, Västerbottens museum, Umeå 8 april-20 maj 1990]
    Av: Fogelquist, Jörgen
    Publiceringsår: 1990