Det finns bara en Godzilla

Vår skribent berättar om sin upplevelse av en särskilt långvarig serie filmer. Är du också sugen på att se ett megamonster rasera Tokyo?

Grafitti-Godzilla krossar en vägg Foto: FranckinJapan, Pixabay
Gatukonst i Tokyo
I stolt bibliotekarietradition så skriver jag nu en liten krönika om en gammal dinosaurie. Till mitt försvar kan denna, till skillnad från gamla författare, spruta blå eld ur munnen. Jag talar så klart om filmmonstret Godzilla som snart är aktuell på bio igen och den här gången ska fajtas med King Kong. 

De nya amerikanska filmerna är bara toppen på isberget och hämtar sin inspiration från en filmgenre med 60 år på nacken. "Kaiju eiga" är namnet på den japanska genren som betyder "monsterfilmer" och Godzilla är bara ett av många monster som har trampat sönder japanska städer.

Du som vill fördjupa dig lite i filmhistoria och vandaliserande jättemonster upptäcker kanske snart att det är lite snårigt att hitta någonstans att börja, men håll ut.

Det finns 36 officiella filmer, enligt Wikipedias gemensamma visdom. 32 av dem kommer från filmstudion Toho, som också gjorde ursprungsfilmen. De utspelar sig i olika tidslinjer, till exempel i framtiden, och en av filmerna utspelar sig i en dröm.

Nya monster introduceras i nästan varje film. Ibland är Godzilla protaginist och ibland skurken som ska besegras av någon annan. Titlarna är också förvirrande lika och det kan ju bli tokigt för den som är väldigt peppad på den alldeles färska Godzilla vs Kong men råkar välja King Kong vs Godzilla från 1962. Förutom de japanska filmerna finns det även amerikanska filmer, manga och tv-serier.

Det är så många monster att hålla reda på att det börjar likna Pokemon. Men du som har ett bibliotekskort hos oss på Umeregionens bibliotek kan låna några av de amerikanska filmerna av oss på DVD. Däremot vill jag i all välmening säga stopp och belägg för den amerikanska versionen från 1998. Du kan tolka det som ett försök till kvalitetskontroll. 

Godzilla, blixtar och en mörk stad Bild: Sinousxl, Pixabay

Jag anser att du hellre borde ge den första filmen från 1954 en chans. Originalet är en bra start för att få lite känsla för karaktären, som här är lite mörkare och det är mer betoning på människorna runt omkring. De flesta som jobbade med filmen var på något sätt inblandade i andra världskriget. Exempelvis skrev filmen kompositör Akira Ifukube marscher till japanska armén.

Många tolkar "Gojira", som monstret heter på japanska, som en symbol för atombomben, medan andra menar att det faktiskt symboliserar USA. Hur som helst finner jag lite mer djup i den första filmen, som också har åldrats lite bättre än de senare titlarna. Jag sneglar på dig, Godzilla vs Y2K Bug.

Tips nummer två är Shin Godzilla, Godzillas återkomst på svenska, som kom 2016 och är lite av en reboot. Det är även den första filmen på tolv år som bara kretsar kring Godzilla. Den fick lite draghjälp av den amerikanska filmen som kom 2014 och blev väldigt uppskattad och prisbelönt i Japan, men inte lika omtalad här i västvärlden. 

Låna filmerna

  1. Godzilla

    Undertitel: King of the monsters
    Språk:
    Engelska
    Publiceringsår: 2019
    Klassifikation: Engelsk film och tv
    Finns som: DVD
  2. Godzilla

    Språk:
    Engelska
    Publiceringsår: 2014
    Klassifikation: Engelsk film och tv
    Finns som: DVD
  3. Godzilla vs. Kong

    Språk:
    Engelska
    Publiceringsår: 2020
    Klassifikation: Engelsk film och tv
    Finns som: DVD

Läs mer om film

  1. Böcker som blivit film

    Skrivet av: Angelica Seger

    Det blir allt vanligare att göra film eller tv-serie av populära och storsäljande böcker. Här är några svenska barn- och ungdomsböcker som filmatiserats.

  2. Serier som blivit film

    Skrivet av: Anna Sahlén

    Superhjältar som tagit steget från seriernas värld till filmduken finns det gott om. Här är några andra seriealbum som gett upphov till filmer.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Tommy Bildström den 2 april 2021