Det första chiffret

Tre kvinnor med olika bakgrund hamnar tillsammans på ett matematikprov där Försvaret söker kodknäckare.

Året är 1940 och Signe har tagit tåget från sitt hemställe på landsbygden till Stockholm där hon sökt jobb som hembiträde hos en blind professor i matematik. Eftersom hon inte ville gifta sig med sin döda systers make var hon tvungen att lämna gården.

Fallenhet för chiffer

Samtidigt sitter estniskan Iris med sina två söner på en flyktingförläggning i Sverige och väntar på besked om huruvida de får stanna eller inte. Hon får ett städjobb och där upptäcks hennes fallenhet för att lösa matematiska problem och chiffer.

Elisabeth, som är sekreterare på försvaret, säger upp sig i affekt över den orättvisa behandling hon som kvinna utsätts för när hon befinner sig bland män. Hon är en överklassflicka och van att bestämma över sig själv och få göra som hon vill.

Dessa tre kvinnor hamnar tillsammans på ett matematikprov där försvaret söker kodknäckare i jakten på tyskarna. Men de får tassa försiktigt. Det finns många tyskvänner som gärna vill se att Hitler tar över världen.

Ger mersmak

Att vara kvinnor bland män är ytterligare en sak som komplicerar. Vi får följa alla tre kvinnor med deras olika historia och bakgrund. Det gör berättelsen väldigt varierad och spännande. Jag gillar upplägget jättemycket och ser med förväntan fram emot fortsättningen. Boken var lite kort och hade gärna fått vara lite mer djuplodande.

Våra texter

 1. Charmiga tal och mystiska siffror

  Artikel Skrivet av: Anna Östman

  Från din inköpslista på mataffären till matematik och numerologi. Siffror styr precis som bokstäver våra liv och inspirerar även konstnärer, författare och filmskapare.

 2. Spännande kodknäckare

  Artikel Skrivet av: Mats Enarsson

  Hemligheter kittlar nyfikenheten. Det som är dolt ska en gång bli avslöjat. Vi lyfter fram några böcker om koder och kodknäckare.

 3. Bara tre kan leka så

  Tips Av: Rudberg, Denise Tipsat av: Eva Häggström

  En cool hjältinna som är +50 år är ovanligt inom deckarvärlden, men Denise Rudberg har skapat en speciell stil, elegant crime, i böckerna om den medelålders åklagarsekreteraren Marianne Jidhoff.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Helen Forsberg den 10 juni 2020