Det blå garnet

När Karin Erlandsson lärde sig att sticka kunde hon inte sluta. Det här är en bok om vad stickning har betytt och betyder för henne och för många andra stickerskor, i stort och smått.

Karin Erlandsson är en stickerska bland många andra. Hon är också författare till ett tiotal romaner och barnböcker. I den här boken skriver hon om stickningens betydelse i livet och vardagen, om hur den är en motpol till skrivandet och om hur hon planerar sina resor utgående ifrån olika garnbutiker.

Ett livslångt intresse

I samma stund som Karin Erlandsson lärde sig att lägga upp maskor hände något i henne. Hon fastnade för hantverket direkt, och bestämde sig för att sticka en tröja. Hon använde inget mönster men klarade med målmedvetenhet av sitt projekt, och kunde stolt visa upp en tröja stickad av restgarn. Den var så stor att två personer fick plats i den, men det spelade ingen roll. Stickningen blev ett geniunt intresse och hon har stickat mängder med tröjor efter restgarnströjan.

Stickningens historia

Varvat med Karin Erlandssons egna relation till handarbete och stickning, så berättas även stickningens kulturhistoria. Det handlar om den stickande madonnan, om politisk stickning, om redskap och trender samt om hur synen på hantverket har skiftat. Det finns givetvis även ett kapitel om ångest och stickning som är väldigt roligt att läsa.

Det blå garnet passar den som stickar lite, den som stickar mycket och den som vill börja sticka. Det är nämligen en väldigt fri bild av stickning som Erlandsson förmedlar. Själv stickar hon till exempel aldrig provlappar - det får bli som det blir.

Stickinspiration och sticksjälvförtroende kan nästan garanteras - jag skyndade mig att läsa ut boken så att jag skulle kunna börja sticka en egen tröja. 

 1. Rätt ska vara rät – eller tvärtom

  Artikel Skrivet av: Maud Sandström

  Maud Sandström, bibliotekarie på Umeå stadsbibliotek, delar med sig av räta och aviga stickbekännelser från förr till idag.

 2. Fem skäl till att börja sticka

  Artikel Skrivet av: Petra Mörtvik

  Vad kan vara mer avkopplande än ett stickprojekt? Att se hur ett par yllesockar, en halsduk eller en barntröja växer fram som av trolleri från ens händer. Ett par stickor och ett nystan är allt som behövs.

 3. Tvåändsstickning

  Tips Av: Kahnlund, Karin Tipsat av: Maud Sandström

  Lär dig sticka varmt och hållbart med en traditionell stickteknik.

 4. Solveigs vanthäfte 6

  Tips Av: Larsson, Solveig Tipsat av: Maud Sandström

  Dags att sticka vantar? Här finns 24 fina mönster att sticka eller inspireras av med tema Elsa Beskow.

 5. Skapa personliga plagg

  Artikel Skrivet av: Ina Björndotter

  Här delar Ina Björndotter med sig av sina bästa tips för att skapa egna kläder genom sömnad, stickning och broderi.

 6. Sy själv

  Tips Av: Persson, Kicki Tipsat av: Maud Sandström

  Skapa praktiska bruksföremål, sy presenter och gör något av dina tygrester. Kicki Perssons guider passar även den verkliga nybörjaren.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Jenny Sandells den 9 november 2022