Det är så logiskt, alla fattar utom du

Ester och Johan har varit bästa vänner i hela livet, typ. Nu går de första året i gymnasiet, i samma klass. Och livet har blivit krångligare.

Åtminstone för Johan. Bästa vänner räcker inte längre, men hur säga det till Ester? Ester som just nu är upp över öronen kär i hårdrockarsnubben Adam. Johan är bara så less på att höra om Adam, Adam, ADAM!

Vad håller pappa på med?

Dessutom är det något konstigt med pappa, han ljuger helt klart om var han varit och vem han har träffat. Johan vill helst bara låtsas att han inget märker, särskilt inte hur mamma tjatar och dricker för mycket vin.

Ester får ont i magen av ledsenhet för Johans skull när han berättar om sin oro att föräldrarna ska skiljas. Hon inser att han nog har rätt i sina misstankar. Det värsta är att hon trots det har svårt att fokusera på sin bästa väns problem.

Fixering

I huvudet får det liksom inte plats så mycket mer än Adam, vad han sagt, hur han tittade på henne, att de kanske ska träffas. Men när de väl gör det blir det inte riktigt som Ester tänkt sig. Och den här gången kan hon inte ens prata med Johan om det.

Det är så logiskt, alla fattar utom du är Lisa Bjärbos första roman. Det är en rapp och träffande skildring av livet för två ungdomar under några månader, berättad omväxlande ur Esters och Johans perspektiv. Stilen påminner lite om Johanna Lindbäcks. Och boken är svår att lägga ifrån sig.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Åsa Zetterström den 27 juli 2010